Literaire
Wandelroute
Tilburg

Meer informatie
over het Station NS


HOME Literaire wandelroute

HOME Literair Tilburg

Terug naar het Station




De columnist Herman Post was op weg naar Tilburg toen hij in Den Bosch geconfronteerd werd met geruchten over Tilburg: 'Tilburg is de fietsenstalling van Den Bosch', zegt de een, en volgens een ander is 'het beste van Tilburg de trein naar Den Bosch'. Eenmaal aangekomen op het station van Tilburg klaart de lucht op...........

Bij een bezoek aan de stationsrestauratie hoorde ik in de verte een welluidend gezang - ik meen een lied van Schubert. Het klonk meeslepend, hoewel niet geschoold. Een onderzoek instellend kwam ik bij de toiletjuffrouw uit, die de radio als soundmixer bleek te gebruiken. Telkens als er een kwartje op haar schoteltje viel, knikte zij als een antieke kerkengel, zonder haar optreden te onderbreken. Zo melodieus was ik nog nooit in een onbekende stad ontvangen.

Aan de bedrijvigheid rond het station heeft Tilburg een belangrijk deel van zijn ontwikkeling te danken. De werkplaats van de NS bestaat nog steeds. Vanaf de perrons is een deel ervan te zien in noordoostelijke richting. 'D'n atelier', zoals de werkplaats in de volksmond genoemd wordt, trok veel werknemers aan van buiten Tilburg, waaronder niet-katholieken, die het vakbondswerk begonnen te organiseren. De Tilburgse schrijver Jan Horsten (1906-1995) verwerkte in zijn romans zijn socialistische opvattingen over het wel en wee van de arbeidersbevolking. In Een stad ontwaakt schrijft hij over de werkplaats van de NS:

De poort van de werkplaats deed hem aan een gapende muil denken waarin alsmaar mensen verdwenen. Maar amper was hij zelf binnen de poort of op slag verdween die gedachte. In de verschillende werkplaatsen viel steeds wat te bewonderen. Machtige machines die een hels kabaal maakten. Hete smidsvuren: stomende locomotieven, stoomketels, witgloeiende klinknagels en bezwete mannen met zwarte gezichten, waardoor de een op de ander leek.