CuBra

INHOUD VAN BEERS
HOME
SPECIAAL
TEKSTEN
AUTEURS
AUDIO
BRABANTS

Print Pagina


 

28 december 2006

 

De kunst van ‘t kooke...

Sinds dèk allêen zèè, moet ik m’n èège pötje kooke.

is ( tot nou toe) reedelek goed gegaon.

’t Heej vroeger mistal lèkkerder gerooke

mar nou moet ik zèlf vort in de keuke  staon.

 

In ‘t begin, dan ging er toch dikkels iets fout.

De èèrpels te gaor, ‘t vlêes te hard gebakke

De pudding soms te zuut, de soep veuls te zout.

Nêevur ‘t kookdiploma ’k  zeeker zakke.

 

De lètste miskleun (op culinair gebied)

Die maag ik (op zijn minst) opmèrkelijk hiete.

Puree meej sèlderij ( ok á la Piet)

Dao hè’k nie ècht van kunne geniete..

 

Raopsteele èn andijvie lèèke op mekaor

En ok spinaozie heurt in rijke tèùs

Ik ha beeter moete kèèke…. Jao is waor

Mar …..’t stond al te pruttele op ’t furnèùs.

 

In den diepvries heej ‘t allemòl dezelfde kleur

En kon ik me, daorin dus vergisse.

As ik wir gao kooke zal ik me irst van de geur

Èn van de smaok  terdeege vèrgewisse.


 

De kunst van het koken…

Sinds ik alleen ben, moet ik mijn eigen potje koken.

Dat is ( tot nu toe) redelijk goed gegaan.

’t Heeft vroeger meestal heerlijker geroken

maar nu moet ik dagelijks zelf ter keuken staan.

 

In het begin, dan ging er vaak iets fout.

De aardappels te gaar, het vlees te hard gebakken

De pudding soms te zoet, de soep te zout.

Nee…voor het kookdiploma zou ik zeker zakken.

 

De laatste miskleun (op culinair gebied)

Die mag ik (op zijn minst) opmerkelijk heten.

Puree met selderij ( ook á la Piet)

Is toch met lange tanden opgegeten.

 

Raapstelen en andijvie lijken op elkaar

En ook spinazie hoort in ’t rijtje thuis

Ik had beter moeten kijken….dat is waar

Maar ja…..’t stond al te pruttelen op ’t fornuis.

 

In de diepvries heeft het al dezelfde kleur

En zo kon ik me, daarin dus vergissen.

Als ik weer ga koken zal ik me van de geur

En van de smaak eerst eens terdege vergewissen.