HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
 
 

ACG Vianen
dichter met taal in schrift en klank (en beeld) tot abstracte poŽzie


poŽzie in schrift

 

Bubbels

 

Gedicht in twee gedaanten

 

en klank

 

Bubbels (mp3)

 

Niets, niemand (mp3)

 

biografie

 

ACG biografie

 

over de auteur

ACG Vianen (1972), (dichter/architectuur theoreticus)

Dichter met Taal in Schrift en Klank (en Beeld) tot Abstracte PoŽzie

 

ACG groeide op te Oosterhesselen (Drenthe) in de pastorie die gebouwd werd voor de schrijver/dominee A.L Lesturgeon, een van de schrijvers van ďHet boek der PodagristenĒ. In dat huis kwam ACG met de taal in aanraking, om niet te zeggen dat de taal hem daar aanraakte en voorgoed heeft laten verwarren. Na een kort verblijf te Groningen, waar ACG zijn taal voor eerste in Simplon en Vera op het podium bracht, verhuisde hij naar Eindhoven

 

Aan de Technische Universiteit Eindhoven studeerde ACG Architectuur (Theorie & Geschiedenis). Als dichter zette hij met zijn bundel/cd ĎDit is DITí een werk in het Nederlandse literatuur landschap dat is vergeleken met Paul van Ostaijen, Kurt Schwitters en Mark Insingel. In beide vakgebieden die ACG bezoekt graaft hij naar het grondbeginsel van zijn kunst. Door zijn afstandelijke autonome theoretische houding schuurt ACG oppervlakken weg en ontbloot essenties.

 

ACG is van mening dat woorden het gereedschap zijn van de poŽzie, in al zijn onderdelen. Zijn woord gaat over de taal als moeilijkheid om duidelijk te kunnen maken wat wordt gedaan, gezegd en gedacht. In schrift, klank en beeld onderneemt ACG daarom een zoektocht naar de andere mogelijkheden van de taal om haar rijkheid te tonen.

 

ACG heeft als dichter met zijn (klank)poŽzie een gedegen podiumperformance weten op te bouwend. Hij kraakte, soms ook letterlijk, de planken o.a. op het Prinsentuinfestival, op het Dunya-festival, in de 013 en in het Van Abbe Museum.

De poŽzie van ACG is te typeren als een ontmoeting tussen Johnny van Doorn en Jan Arends die J.A. Deelder & Jaap Blonk zijn tegengekomen. Het geluid van deze poŽzie is zodoende een genot voor oren en woorden die moeten worden gehoord.

 

 

Info: http://www.acgvianen.web-log.nl/, http://www.myspace.com/acgvianen