INHOUD BAS JONGENELEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

 

 

 


Bas Jongenelen 

 

 

Een paar van de Wonderbaarlijke berichten van Aristoteles:

 

Van de kamelen in ArabiŽ zegt men dat ze niet copuleren met hun moeders. Zelfs als men hen er toe dwingt, blijven ze weigeren. Het verhaal gaat, dat een keer, toen er geen kamelenhengst voorhanden was, een kamelenhouder een merrie onherkenbaar had gemaakt voor haar veulen en dat veulen had de merrie gedekt. Maar later heeft het veulen de kamelenhouder gebeten en gedood.

 

*  *  *

 

 

Men zegt dat Demaratus, de leerling van Timaeus van LokriŽ, nadat hij ziek geworden was, tien dagen niet kon praten. Maar op de elfde dag, toen hij langzaam bijgekomen was van zijn delirium, verklaarde hij dat hij de beste tijd van zijn leven had meegemaakt.

 

 

*  *  *

 

 

Er wordt gezegd dat gieren dood gaan van de geur van mirre als iemand ze ermee zalft, of iets te eten geeft dat ermee is ingesmeerd. Men zegt ook dat kevers dood gaan van de geur van rozen.

 

*  *  *

 

 

Van de rivier de Nijl zegt men dat daarin een steen in de vorm van een boon gevonden wordt die honden koest houdt, wanneer ze deze steen zien. De steen werkt ook goed bij mensen die bezeten zijn door een geest; zodra je de steen in de neus≠gaten stopt, verdwijnt de geest.