INHOUD BAS JONGENELEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

 

 

 


Bas Jongenelen 

 

 

Le chevalier délibéré

 

 

Le chevalier délibéré gaat over een ik-figuur (Acteur) die in de herfst van zijn leven een reis maakt. Hij heeft zijn jeugd op een dwaze manier verspild en gaat nu op pad om te strijden tegen de onoverwinnelijke ridders Accident (Ongeluk)en Debile (Ziekte). Gewapend gaat hij te paard op weg. Na twee dagen komt hij Hutin (Hoogmoed) tegen, deze bevecht hem en dreigt Acteur zelfs te overwinnen. Jonkvrouw Reliques de jeunesse (Overblijfselen van de jeugd) komt tussenbeide en zet het gevecht stop. Acteur gaat verder en komt bij een kluizenaar, Entendement (Verstand), die hem allerlei voorwerpen laat zien. Deze voorwerpen hebben één ding gemeen: ze zetten je aan het denken over je eigen sterfelijkheid. Ook nuttigen de kluizenaar en Acteur een maaltijd. Acteur gaat weer door en komt een ridder tegen die hij moet bestrijden. De ridder is de sterkste. Het is Eaige (Ouderdom) en als straf krijgt Acteur een baard die steeds grijzer wordt. Ook mag hij zich niet meer inlaten met mooie vrouwen.

            De reis gaat verder en Acteur komt bij een mooi paleis: Palais d’Amours (Paleis der Liefde). Het is zeer aanlokkelijk om naar binnen te gaan, vanwege de mooie en jonge mensen die het paleis bevolken, maar Acteur herinnert zich zijn straf en gaat er vandoor. Zo komt hij aan bij Bonne Aventure (Goede Levensloop), een plaats waar gestudeerd wordt. Fresche Mémoire (Verse Herinnering) ontvangt hem vriendelijk en laat hem diverse graven zien: deze mensen waren eerst levend en bij leven rijk en machtig. Maar nu zijn ze dood, de dood treft iedereen. Het is tijd om het toernooi bij te wonen waar men strijdt tegen Accident en Debile. Dit was het doel van de reis van Acteur.

            De scheidsrechter is Atropos, zij zit als godin van de dood op haar troon en bepaalt hoe het toernooi verloopt. Acteur woont drie gevechten bij: van twee hertogen en één hertogin van Bourgondië. Als eerste treed Philips de Goede in het strijdperk. Hij vecht tegen Debile. De strijd is tevergeefs en Philips moet het onderspit delven. Dan komt Karel de Stoute. Accident is zijn tegenstander tegen wie hij het moet afleggen. Karels dochter Maria komt op en ook zij strijdt een verloren strijd tegen Accident. Acteur wordt boos, hij wil de Bourgondiërs wreken. Dit mag hij niet, zijn tijd is nog niet gekomen. Hij krijgt wel een opdracht mee: hij moet een boek schrijven over zijn avontuur om de mensen hun leven en hun aanstaande dood te laten overdenken.