Tekst: Pien Storm van Leeuwen

Foto's - Han van Meegeren

Poosplaatsen langs het water
De Mark en de stad Breda


4: Poosplaats tegenover de Bustelberg

 

De Mark maakt vlakbij 't Ginneken een scherpe bocht. Er is daar een hoogte langs de rivier, die de Bustelberg of Buistelberg wordt genoemd.

Eeuwenlang was er in deze bocht een aanlegplaats, waar bierbustel werd verhandeld. Dit afvalproduct van bierbrouwerijen, ook wel 'bostel' genoemd, werd op kleine scheepjes over de Mark aangevoerd en als veevoeder verkocht aan boeren, die hier met paard en wagen van heinde en ver naartoe kwamen.

Komend uit zuidelijke richting ligt de dichtsteen aan het eind van het pad dat noordoostwaarts vanaf de brug bij de Bieberg langs het water loopt. Vanaf het pad is er in de verte een mooi uitzicht op de hoge oever van de Bustelberg, die aan de overzijde van de rivierbocht ligt. Daar doemen ook de eerste huizen op van 't Ginneken, een oud dorp dat is opgegaan in het Bredase. Een van de huizen ter plekke draagt de naam Bustelberg nog steeds op zijn gevel.


Frans A. Brocatus schreef het gedicht voor de steen. Hij liet zich inspireren door het uitzicht op de rivier, die het landschap opent en verdeelt. Door de hoge oevers en de oude aanlegplaats, waar nu niet langer boten, maar aarde en lucht afmeren. Door de schoonheid van de plek die stil maakt.

 

het water verdeelt

oevers zetten hun kragen op

aarde en lucht meren af

een stamelsteen ligt

in de stilte van uw ogen

  Frans A. Brocatus