Tekst: Pien Storm van Leeuwen

Foto's - Han van Meegeren

Poosplaatsen langs het water
De Mark en de stad Breda


9: Breda aan de rand van het Chassépark

Y. Né liet zich inspireren door het militair verleden van het terrein en de nieuwe bestemming ervan.
Waar tien jaar geleden nog tanks manoeuvreerden is immers in de afgelopen jaren een prachtig nieuw stadsdeel verrezen onder de bezielende leiding van stedenbouwkundige Rem Koolhaas en de Gemeente Breda.
Het Chassépark kenmerkt zich door ontmoetingen tussen oude en nieuwe architectuur, groen en openheid. Overal ervaart men zichtlijnen, verbindingen tussen de oude en de nieuwe stad.
Vanuit de hoogte van de oude en nieuwe torens uitkijkend over de stad, lijkt deze welhaast een labyrint met zijn wirwar van straten.
Ook in het gedicht dat Y.Né voor deze plek schreef is er sprake van een ontmoeting tussen oud en nieuw. Ze verwijst in haar dichtregels naar de wortels van onze cultuur, waarin de Griekse mythologie een belangrijke rol speelt. In haar tekst klinkt het verhaal door van het gewelddadig monster de Minotaurus, dat leefde in een door de architect Daedalus ontworpen labyrint op het eiland Kreta. Alles keert zich in deze mythe ten goede als de held Theseus het monster veldt en dankzij Ariadne, die hem gesponnen garen als leidraad heeft meegegeven, de terugweg uit het doolhof weet te vinden.

Geen minotaurus, geen tank. Je leert iets anders
dan verdediging: langs gesponnen zichtlijnen dansend
door labyrinten gaan. Armen en benen bewegen buiten
hun legers zo vrij, je kijkt de tijden open aan, hier
op Ariadnes andere eiland, je fierste wapen is het licht

(NB: Het poosplaatsen-project is een initiatief van Pien Storm van Leeuwen)