> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inhoud

 

 

veilig haven

engelzusje

gemiste kans

over de grenzen

vriend (voel en weet)

levenslang

smeerkees

breuklijnen

 

 

 

 

 

Emo Fysk Sudergård

poëzie 

Emo Fysk Sudergård  

Het pseudoniem verbergt een man die in 1957 in Breda is geboren. Kort na zijn geboorte volgt de eerste verhuizing, het begin van een twintigtal verhuizingen in binnen- en buitenland die pas een einde neemt met zijn terugkeer in Breda in 1975. Dan begint de integratie in de Brabantse cultuur, waarin hij zich uitstekend thuis voelt hoewel het nooit tot volledige integratie komt: hij wordt nooit een echte liefhebber van Carnaval.

 

Na enkele korte verhalen, schrijft hij in 2000 zijn eerste gedichten (sonnetten). Het duurt nog tot in 2008 tot de dichtkunst hem zodanig grijpt dat het tot publicaties en de eerste voordrachten komt. Inmiddels zijn er verschillende publicaties op literaire websites te vinden: Hernehim, Krakatau en Schrijverspodium Semantrium plaatsen zijn werk terwijl hij zich blijft ontwikkelen op www.dichttalent.nl. Tegelijkertijd worden enkele van zijn gedichten voorgedragen door collega-dichters op lokale radiostations, zoals Omroep Best en Stadsradio Den Haag.

 

De bron van zijn inspiratie is het leven zelf. Momenten van het Emo-tionele prisma van feestelijkheid, extase, euforie, treurnis, deernis, verontwaardiging, woede, alle in betrokkenheid op de schaal van gebeurtenissen in en rond het huis tot aan de ongrenzen van het heelal: Emo Fysk is levensburger en niets menselijks is hem vreemd. Dit is wat hij de wereld moet laten weten: ‘Schrijven is niet leuk. Schrijven moet, tot bloedens toe, op straffe van hoofdpijn en slapeloosheid. Lees, wereld, hoor wat je me aandoet…ook al wil ik niet anders. Ik leef je, bezing je tot jouw schoot me weer liefdevol opneemt…je gaf me een stem, dus luister naar me tot mijn adem bodem raakt.’

 

In een snel tempo ontwikkelt hij ook zijn voordrachtskunst en treedt nu met grote regelmaat op. Zo was hij in 2009 te zien en te beluisteren bij Podium Geopend Breda, Poëziefeest Barendrecht , Parkdagen Oud-Beijerland, Car Art Festival Delft, Cultinair Café Strijen en Artifonie Maastricht. Voor 2010 staan onder meer Podium X Den Haag, Café Eijlders Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Open-Dicht Schoonoord en ook zijn podiumdebuut in België op het programma.

 

E-mail: Emo.Fysk@gmail.com Zijn volledige naam en adres zijn bij de redactie van CuBra bekend.