CUBRA

CAMPUSDICHTER 2009

CAMPUSDICHTER 2007

HOME

POňZIE

AUTEURS

TEKSTEN

BRABANTS

AUDIO

Illustratie: Elliott Banfield

De pagina's van de Campusdichter zijn totstandgekomen in samenwerking met de Faculteit Communicatie en Cultuur van de Universiteit van Tilburg / Tilburg University

 

 

 


 

 

 

Farinaz Aryanfar was de UvT-campusdichter 2008

 

 

 

 

 

 

  What do you think?

  'UvT verkiezingsstrijd'

  'Ons huis', 'Mijn stad' en 'ik snak naar...'

  Vijf gedichten
 

De Iraanse Farinaz Aryanfar is de nieuwe campusdichter op de Universiteit van Tilburg. Economiestudente en mensenrechtenactiviste Aryanfar zal in 2008 zowel in het Engels als in het Nederlands gedichten schrijven over het campusleven.

'Melodieus' en 'herkenbaar', typeert de jury de drie gedichten waarmee de 23-jarige Farinaz Aryanfar de tweede editie van de campusdichterwedstrijd heeft gewonnen. In totaal dongen elf medewerkers en studenten mee naar de titel van campusdichter 2008. Studente International Economics and Finance (IEF) Aryanfar heeft als enige inzender alleen Engelse gedichten ingestuurd. Als campusdichter schrijft zij zowel in het Engels als in het Nederlands. Haar poŽzie krijgt een vaste plek in universiteitsweekblad Univers en wordt voorgedragen op podia op de campus en in de stad.

De Iraanse Aryanfar heeft een bewogen achtergrond. Als 11-jarige vluchtte zij met haar moeder en zusje uit Iran, nadat haar vader gearresteerd was. In diverse Nederlandse asielzoekerscentra schreef Aryanfar haar eerste verhalen en gedichten. Op haar 16e werd zij het jongste lid van de actiegroep Women against deportation. Sindsdien is ze zich blijven inzetten voor de mensrechten, in Iran en elders. Aryanfar heeft een eigen weblog: http://aryanfar.blogspot.com/.

Tijdens de UvT-nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 7 januari is Farinaz Aryanfar officieel ingehuldigd als campusdichter van het kalenderjaar 2008. Daar ontving zij van de vorige campusdichter Ton Linden de bijpassende dichterlijke vrijbrief. Aryanfar droeg zelf twee nieuwe gedichten voor. Op woensdagavond 30 januari staat de winnares samen met ander poŽtisch en muzikaal talent van de universiteit op het podium van 'Dichter bij de campus', een swingend dichterfeestje aan de vooravond van nationale gedichtendag.

 

Uit de lofrede:

"Nu is het moment aangebroken dat een nieuwe campusdichter de fakkel gaat overnemen van Ton Linden.

Het contrast tussen de twee lijkt enorm. Een paar feiten: een dichteres in plaats van een dichter. Een 23-jarige in plaats van een 55-jarige. Een studente international economics and finance in plaats van een student zorg, ethiek en beleid. Een Iraanse in plaats van een Nederlander. And last but not least: ze dicht meestal in het Engels. Of liever nog in het Perzisch:  maar dat zal zelfs de UvT te internationaal zijn.

 

De jury koos uit elf, geanonimiseerde inzendingen.  

De winnares, campusdichter 2008, is:  Farinaz Aryanfar

Farinaz viel op vanwege haar authentieke, herkenbare gedichten. Haar inzending is niet gekozen omdat deze Engelstalig is en dus anders  maar omdat de inzending Šnders was dan de rest.

Hopelijk blijkt haar poŽzie grenzeloos.

 

Op het tweede gezicht lijkt Farinaz juist ook op haar voorganger Ton Linden. Ze tonen zich allebei erg betrokken bij de wereld om hen heen. Ze zijn geŽngageerd.

 

De afkomst van Farinaz heeft haar al vroeg meegevoerd in de politieke maalstroom. Op 11-jarige leeftijd moest zij met haar moeder en zusje vluchten uit Iran, nadat de regering haar vader gearresteerd had. In Nederlandse asielzoekerscentra schreef Farinaz haar eerste verhalen en gedichten. Op haar zestiende werd ze het jongste lid van de actiegroep Women against deportation. Sindsdien is ze zich blijven inzetten voor de mensenrechten, in Iran en elders."