> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud

 

Wachters (voor Stadsbomen Tilburg)

zes gedichten uit

Porceleinen fort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karla Witjens

gedichten


 

 

 

Karla Witjens

Dichter en beeldend kunstenaar is overleden. Ze schreef sinds 2009 voornamelijk gedichten en publiceerde veelvuldig op CuBra.

Zij ontving in 2011 de publieksprijs ‘dichttalent Tilburg’.

 

Kijk hieronder (en op de links hiernaast) voor een overzicht van haar werk. En zie ook de mooie video die Chris T. Rand samen met Karla Witjens maakte van haar gedicht 'Hoe zal het zijn?'.

x

klik op de afbeelding om af te spelen

 

Sinds juni 2019 kun je in Moerenburg (toch een van de mooiste plekken van Tilburg!) de volgende, tien meter lange dichtregel vinden:

 

'elke dag staat hier de wereld voor je op zijn kop wanneer je gedachten in het water glijden zich wortelen als bomen zonder grond met takken die rimpelend langs vissen strijken in een oogopslag alles samenkomt terwijl een eend over wolken zwemt wiegt de brug in de lucht een dansende vlek of spiegelt het water je maar wat voor'

 

   

 

 

Meer informatie over dit 'bruggedicht' vind je hier. Het gedicht staat ook op straatpoezie.nl - waar binnenkort nog meer poëzie van Karla Witjens te vinden zal zijn.

 

 

Mijn straat verscheen in 2012 als gevelgedicht in de binnenstad van Tilburg op de hoek Korte Schijfstraat-Schoolstraat.

De Oude Warande  schreef zij op verzoek van ‘Stichting Zwierige zaken’ voor -deweekvandewarande-, ter ere van het 300-jarig jubileumfeest in september 2012. Op locatie verscheen naast ‘Grotto’ het tekstbeeld Alles, een fragment uit De Oude Warande,  in witte dahlia’s, vormgegeven door typograaf Sander Neijnens.

Sinds 2010 betreedt zij verschillende (poëzie) podia in België en Nederland.

In Tilburg tijdens TILT, de cultuurnacht, Buskruit café, openingen van exposities en LIVIUS literaire salon. Daarbuiten o.a. in Eindhoven tijdens de Poëzieweek, in de zomer ‘Doe de Dommel’ en de herftst poëzie atelierroute van PoëzieClub Eindhoven. Zij trad op in de Blauwe Salon In Nijmegen/Malden. Begin 2014 was zij ook te beluisteren in Antwerpen en Turnhout.

 

Als beeldend kunstenaar exposeerde zij met tekeningen, schilderijen en foto’s. Met haar video’s en installaties exposeerde zij bij o.a. STOK Den Bosch, Cinecitta, videocafé Argument. Ruimte-X presenteerde haar videodrieluik ‘Huid’ tijdens een L’Avventura avond, en ‘Kermisdagboek’.

In de Filmfoyer werden haar films ‘Herfst’ en ‘Water’ vertoond als voorfilm. Haar beeldhouwwerk was te zien in Montheureux en Lierop.

 

 

  

 

 

 

 

klik op de afbeelding om af te spelen

 

 

 

Publicaties

Haar eerste dichtbundel Porseleinen fort  verscheen in juni 2014. In deze bundel voeren kwetsbaarheid, tere verbindingen en keerzijden de boventoon. Al in december 2014 verscheen een tweede druk. [klik hier voor de recensie in het Brabants Dagblad] en voor [het artikel over de tweede druk]

 

Uitgepraat werd geselecteerd voor de dichtbundel ‘Verdwalen in het bet van Alfa’ naar aanleiding van een POEMTATA Poëziewedstrijd in België 2014.

 

Hoe zij plooit werd in 2013 met speciale vermelding opgenomen in de verzamelbundel ‘Natuurlijk’, naar aanleiding van een landelijke poëziewedstrijd door de gemeente Hillegom.

 

Brouwerslaken verscheen in de top-100 dichtbundel ‘Dicht in de buurt’ van dagblad Trouw tijdens gedichtendag 2010.

 

In 2001 werden haar verhalen Omioma  en Mahaam gepubliceerd in de verzamelbundel ‘Grenzeloos, verhalen over vele culturen’ bij uitgeverij Atlas, Amsterdam.

 

Zie hier het persbericht van Natuurmonumenten over de Oude Buise Heide, waar werk van onder meer Karla Witjens te zien is.