OVER POEZIE

HOME

AUTEURS
TEKSTEN
INTERVIEWS
BRABANTS
SPECIAAL

Print pagina
 


Harriet Laurey

Een nieuwe slogan op toegangswegen naar Noord-Brabant?

Ed Schilders

U kent ze beslist: de teksten op borden die gemeente-, provincie-, of zelfs landsgrenzen 'sieren', soms in meerdere talen. Meestal staat daarop 'Welkom in...' of 'Tot ziens in...' Het ligt eraan in welke richting je rijdt.

De Provincie Noord-Brabant is voornemens om op deze simpele regel beslist geen uitzondering te vormen. Hoewel een bijzonder mooi voorstel om de binnenkomst in Brabant nou net iets aparter of persoonlijker te maken al vorig jaar (2003) bij de Provincie werd aangekaart door de Bossche Stichting 'PoŽzie op straat', heeft de Provincie toch gekozen voor zekerheid en onbenulligheid.

Welkom in Noord-Brabant

Natuurlijk Vernieuwend!

Dat wordt de nieuwe tekst die op de grensborden zal komen staan op de toegangswegen naar Noord-Brabant. Een tekst met de geur van een reclamebureau. Een tekst zonder hartstocht. Een tekst zonder overtuigingskracht. Een tekst waarvan je vervolgens niks merkt behalve stoplichten en witte strepen op het asfalt van wat eens de Kempen en de Peel waren.

Deze bijzonder foute keuze van de Provincie zou nog wel vergeefbaar zijn, ware het niet dat al in augustus 2003 de Stichting PoŽzie op Straat (Den Bosch) aan provinciale staten het voorstel deed om op dergelijke toegangsborden de eerste regel op te nemen van wat we wel het 'Wilhelmus van Noord-Brabant' mogen noemen: de eerste regel van Harriet Laureys gedicht 'Sonnet voor Brabant':

Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer

Vergelijkt u de keuzes zelf maar.

KLIK HIER voor de volledige tekst van het gedicht van Harriet Laurey (op CuBra)

KLIK HIER voor biografie, en bloemlezing Laurey (op CuBra; door Lauran Toorians)

Harriet Laurey overleed op 25 juli jongstleden in Lage Mierde. Na een kortstondige maar overrompelende carriŤre als dichteres (1945-1955) legde zij zich toe op het schrijven van kinderboeken en werd daarmee een van de bekendste auteurs in dit genre. Het persbericht bij haar overlijden van de VVL, de Vereniging van Letterkundigen, noemde haar zelfs 'grensverleggend'. Maar de provincie Noord-Brabant houdt het liever bij een reclamebureau in plaats van literatuur.

KLIK HIER voor meer informatie over Laurey (op CuBra)

De dood van Harriet Laurey was voor de Stichting PoŽzie op Straat een hernieuwde aanleiding om 'Op weg naar Brabant' nogmaals aan de provincie aan te bieden als mogelijke emotionele bewegwijzering naar de provincie Noord-Brabant.

Omroep Brabant toetste in camera-interviews de 'gewone man en vrouw' met als resultaat niets dan lof voor de tekst van Laurey.

Op deze website werd vorig jaar een stemming georganiseerd waaruit bleek dat de regel van Laurey als bijzonder toepasselijk werd ervaren.

Toch werd het:

Welkom in Noord-Brabant

Natuurlijk Vernieuwend!

 

KLIK HIER  voor het werk van de Stichting PoŽzie op Straat (op CuBra