INHOUD OVER POEZIE
INHOUD POEZIE
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

Print  Pagina

Uit het Brabants Dagblad van 20 april 2005

 

Ed Schilders

De Paus en de Dichter

 

Even was er twijfel, dinsdagavond, maar toen bleek het toch witte rook te zijn. Een kardinaal verscheen op het balkon en sprak: ‘Nuntio vobis gaudio magno habemus papam.’ Ofwel: ‘Met grote vreugde geef ik u te kennen: we hebben een paus.’ Daarmee was het een ultrakort conclaaf geworden. Op dinsdagmorgen zagen we op een foto op de voorpagina van deze krant hoe de deuren van de Sixtijnse kapel gesloten werden, dinsdagavond ging kardinaal Ratzinger de geschiedenis in als Benedictus XVI. Ik had goed gegokt; dat het een man zou zijn.

Op die foto zie je tussen de zware houten deuren door nog een groot deel van de fresco’s die in de zestiende eeuw door Michelangelo in de kapel zijn geschilderd. Het mooiste stemlokaal ter wereld. Op de wand boven het altaar is het laatste oordeel verbeeld met meer dan driehonderd personen. Onder wie de apostel Bartholomeus, die bij de wederopstanding zijn eigen huid in zijn hand houdt (Bartholomeus werd door ongelovigen gevild). In het gezicht van die afgestroopte huid schilderde Michelangelo zijn eigen portret (als je het weet, kun je het op die foto zien). Hoeveel van de honderdvijftien in conclaaf vergaderde kardinalen zouden geweten hebben dat behalve de Heilige Geest ook Michelangelo een oogje in het zeil hield bij de stemmingen? Het is hem vergund, want hij was behalve een geniaal kunstenaar ook een diepgelovig man.

Michelangelo heeft ook prachtige gedichten geschreven, en dat maakte het toeval op de voorpagina van dinsdag alleen maar groter. Of was het voorzienigheid dat naast de hier beschreven foto het bericht stond: ‘Tilburg zoekt weer stadsdichter’? Ik kan u verzekeren dat de verkiezing van de opvolger van de huidige stadsdichter, Jace van de Ven, een moeilijkere klus gaat worden dan de recente pauskeuze. Niet zozeer doordat Van de Ven zijn poëtisch pontificaat de afgelopen twee jaren een pastorale vorm heeft gegeven die toegankelijk was voor de gehele gemeente -- we zoeken niet per se een Jace II. Ook niet omdat er slechts drie kardinalen zijn die voor de witte rook moeten zorgen -- je kunt dat ook zien als de genade van de Drie-eenheid. Maar om de eenvoudige reden dat er in Tilburg zoveel kandidaten zijn. Ik noem er slechts een paar, in willekeurige volgorde: Marcel van Beurden, Martin Beversluis, Arjan Post, Frank van Pamelen, Wil Heeffer, Erik van Os. Of zetten we in op jong talent? Eveline van Rijswijk won dit jaar de poëziewedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’, en ze zal haar winnende gedicht voorlezen op De Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Wie het ook wordt, de tweede stadsdichter van Tilburg zal eind augustus bekendgemaakt worden tijdens de manifestatie Boeken rond het paleis. Zeg maar op het Pietersplein van Tilburg. Of er witte rook uit het paleis kan komen weet ik niet, maar het lijkt me leuk als de klokken van de Heikese kerk dan gaan luiden. Waarna de deuren van het paleis open gaan, en Henk Ewoldt, de éminence grise van de drie kardinalen, op het bordes verschijnt. En deze woorden spreekt: ‘Nuntio vobis gaudio magno…’ Waarna hij even zwijgt en vervolgt: ‘habemus mammam.’