INHOUD PIEN STORM VAN LEEUWEN
HOME
KUNST
FOTOGRAFIE
POOSPLAATSEN IN DE GRENSSTREEK
TEKSTEN
AUTEURS
AUDIO
BRABANTS
SPECIAAL

 

 


Pien Storm van Leeuwen

Vroom, Frivool, Vilein

poëtische vensters op Jheronimus Bosch

 


Pien Storm van Leeuwen nam het initiatief tot een poëzieproject rond Jheronimus Bosch en stelde een bundel samen, waarvoor een dertigtal dichters een bijdrage schreef. In het kader van het project worden tevens twee poosplaatsen in ’s-Hertogenbosch gerealiseerd.  

Op zondagmiddag 28 februari wordt de bundel Vroom, Frivool, Vilein gepresenteerd in het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.

Poëtische vensters op Jheronimus Bosch

De initiatiefneemster verdiepte zich in leven, thematiek en beeldtaal van de geniale schilder. Kijkend naar het werk van Jheronimus Bosch trad ze in de fascinerende wereld, waarin zijn ongebreidelde fantasie ons meevoert naar de sombere tijdgeest van de late Middeleeuwen. De mens lijkt daarin stuurloos op drift tussen het vrome enerzijds en het frivole en vileine anderzijds. Gedrochten en demonen, hel en verdoemenis, liggen voortdurend op de loer.
Bosch schilderde niet alleen de belangrijke thema’s van zijn tijd, maar tevens de taal van zijn dagen en talrijk zijn de metaforen waarmee hij zijn taferelen verdichtte.
In haar inleiding tot de bundel noemt Storm van Leeuwen hem daarom een “beelddichter”.
Ze gaat in op zijn thematiek en licht een aantal van zijn zinnebeelden toe.
Uit zijn schilderijen selecteerde ze tal van fragmenten die in hun samenspel een beeld geven van zijn belevingswereld. Niet alleen zelf schreef ze hierbij poëzie, maar ze nodigde tevens Brabantse en Vlaamse collegadichters uit om zich door deze vensters te laten inspireren.

Dertig dichters bewogen door de beeldtaal van Bosch:

Bert Bevers, Lut de Block, Catharina Boer, Frans A. Brocatus, Olaf Douwes Dekker, Maarten van den Elzen, Christina Guirlande, Albert Hagenaars, Bauke van Halem, Kees Hermis, Marijke van Hooff, Joris Iven, Geert De Kockere, Peter Korsman, Marije Kos, Frans Kuipers, Pieter Luykx, Kees van Meel, Jasper Mikkers, Merel Morre, Ronella Moser, Herbert Mouwen, Hannie Rouweler, Els van Stalborch, Pien Storm van Leeuwen, Wim van Til, Rob van Uden, JACE van de Ven, Willem van de Vrande en Victor Vroomkoning

 

Twee poosplaatsen in ‘s-Hertogenbosch

In het kader van het poëzieproject zullen er in ‘s-Hertogenbosch binnenkort twee poosplaatsen worden gerealiseerd, waarbij in steen gebeitelde poëzie de passant even doet stilstaan bij Jheronimus Bosch.
Langs de Limietlaan komt een dichtsteen te liggen met een poëtische kenschets  geschreven door Els van Stalborch en op het Jeroen Boschplein komt een gevelsteen met dichtregels van Pien Storm van Leeuwen.

In de bundel zijn ruim veertig beeldfragmenten opgenomen. Het Jheronimus Bosch Art Center stelde het gevraagde beeldmateriaal voor de bundel belangeloos ter beschikking.

Vroom, Frivool, Vilein werd uitgegeven door stichting Trajart in samenwerking met Uitgeverij Ceedata,  96 bladzijden full-colour, €7,50.

De bundel is verkrijgbaar in de boekhandel en bij het Jheronimus Bosch Art Center in ‘s-Hertogenbosch of kan besteld worden bij Uitgeverij Ceedata via: storm@ceedata.nl

 

Het project Vroom, Frivool, Vilein werd financieel mogelijk gemaakt door:

Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Jheronimus Bosch 500 en het Jheronimus Bosch Art Center.

 

Pien Storm van Leeuwen