INHOUD RIJK ROOMS LEVEN
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
AUDIO
BRABANTS
SPECIAAL

H. Hartbeeld bij Rielse kerk 80 jaar oud

1927 – 2007

door Wim Reijnders

 

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Rielse parochianen hun pastoor en de

H. Antonius Abt Kerk in Riel een H. Hartbeeld schonken.

 

 

Nu in 2007 zou dit ondenkbaar zijn zo’n gift maar de in de tijd van het "Rijke Roomse leven" was dit bijna vanzelfsprekend.

Zo’n H. Hartbeeld gaf status aan het dorp, immers je kon in die tijd niet achterblijven, want in de omliggende dorpen Hilvarenbeek, Goirle, Alphen en in de stad Tilburg op de Heuvel prijkte er al een H. Hartbeeld in 1921. En zo werd dan op de 1e Pinksterdag in 1927 het H. Hartbeeld ingezegend. In de jaren die volgden werd vooral door pastoor van Raamsdonk dit H. Hartbeeld gebruikt als afsluiting van de H. Hartprocessie die in de maand juni plaatsvond. Ik kan me nog goed herinneren dat in de jaren vijftig herhaaldelijk van deze processies werden gehouden De voorbereidingen begonnen op de RK lagere school Pius X al maanden van te voren. De kinderen van klas 3 t/m klas 6 deden daar allemaal aan mee. Diverse taferelen uit de bijbel werden dan uitgebeeld. De schooljeugd verkleedde zich o.a als "Jezus en de Apostelen" , "Engelen" , " Paus", "Pastoors en Kapelaans". Zelf was ik in één van deze processies, in 1951 een kapelaan met bonnet.

 

Zo’n processie had impact op de totale Rielse bevolking. Elk gezin deed daar aan mee. Dat kwam omdat de processie vanuit de Rielse Kerk vertrok en dan door half Riel ging. Op deze route, die van te voren was aangegeven, hadden de bewoners voor de ramen een H. Hartbeeld staan met bloemen erbij.

Bij zo’n processie ging de Fanfare "Muziek en Vriendschap" voorop. Deze was opgericht in 1945 speciaal op verzoek van pastoor van Raamsdonk om de processies te ondersteunen met passende muziek.

Daarna volgde de uitgedoste kinderstoet, dan de bruidjes.

 

 

Daarna volgden de Kerkmeesters die het baldakijn droegen waar de pastoor onder liep met de Monstrans in zijn handen. De Misdienaars liepen er eerbiedig voor en bewierookten de Monstrans met daarin de H. Hostie.

 

 

Achter het Baldakijn liepen dan de zusters die daarmee ook de stoet afsloten De processie liep meestal naar het Zandeind, waar dan aan de achterzijde van het Rielse station een geïmproviseerd altaar was geplaatst. Wij, mijn broers en zusters, we woonden in Wachtpost 8 tegenover het station, moesten ruim een week van te voren het pleintje schoonmaken en ontdoen van gras dat welig tierde tussen de kasseien. Op dit altaar werden dan mooie kleden gelegd, daarna kwamen er 4 koperen potten op te staan (van mijn moeder) die gevuld werden met gladiolen ( uit de tuin van mijn vader). De processie hield daar een tussenstop en dan werd de rozenkrans gebeden. Daarna liep men weer terug en werd de processie afgesloten bij het H. Hartbeeld. De bruidjes stonden links en rechts van het H. Hartbeeld. De Rielse bevolking op de weg. De schooljeugd in zijn kledij stonden tegen het hekwerk van het H. Hartbeeld. De Fanfare stond klaar en de pastoor schreed eerbiedig met de Monstrans in zijn handen tot voor het H. Hartbeeld. De zegen werd gegeven door de pastoor en we zongen als afsluiting tezamen met de fanfare het lied.

"Aan U o Koning ter ere".

Deze processies zijn gehouden tot de beginjaren zestig van de vorige eeuw. Daarna is het tijdperk "Het Rijke Roomse leven" opgehouden te bestaan.

 

Enige tijd geleden heb ik met pastoor Paes van de Parochie Riel nog gesproken over deze processies om misschien nog eens zo’n processie te houden. Maar pastoor Paes voelt daar niet zoveel voor. Jammer, och misschien ook niet, de tijd van het "Rijke Roomse leven" met daarin vooral het uiterlijk vertoon van de kerk is voorbij.