INHOUD FEEST
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur ons uw verhaal: leed@brabantsdagblad.nl

Klassiekers

Ed Schilders

Vorige week stond in deze rubriek het omslag van een komische sketch, geschreven door C. Heijne: ‘De bekroonde komiek’. Naar aanleiding daarvan kreeg ik informatie van Els van Santvoort-Heijne en Ella Heijne. Cees Heijne (1869-1936) kwam uit Den Bosch en was een gerenommeerd ‘karakterhumorist’, zoals dat toen heette. Hij trad zelf op, maar zijn creaties werden dus ook verspreid in gedrukte vorm, zodat andere humoristen ze konden kopen en uitvoeren tijdens feesten en partijen. De familie Heijne bewaart nog steeds een aantal van deze originele sketches. Op het omslag van ‘De bedroefde recruut’ (zie afbeelding) staat vermeld dat Heijne in 1908 de hoofdprijs won van een internationaal concours voor komische solisten in Roosendaal. Zijn er lezers die nog herinneringen hebben aan optredens van zulke humoristen? Of aan familieleden die zulke sketches en liedjes uitvoerden?

Uit de bijdragen die we ontvingen, maken we op dat er ook ‘Brabantse evergreens’ zijn geweest die geliefd waren op feesten. Wim Reijnders stuurt ons ‘Het Unens boerke’, een zeer grappige tekst over hoe je in Udenhout komt en waar je dan moet zijn. In de verzameling van Mart de Kort die ik ter beschikking kreeg, vond ik ook drukwerk over de ‘Moord te Raamsdonk’ en die in Buiksloot.

Het lijkt iets van vroeger, al dit feestelijks, maar dat blijkt maar ten dele waar. Op veel familiefeesten wordt nog steeds gezongen en gedeclameerd. Noud de Bont was de afgelopen tijd bij drie gouden bruiloften, en bij een daarvan lag een 74-jarige schoonzus verkleed ‘in een prachtig poezenpak aan de voeten van ons koor’. Toos van Poppel-van Es werd vijftig, en op haar feest werd zij aangenaam verrast ‘toen mensen die uit gêne nooit een voordrachtstuk doen een perfecte sketch neerzetten over een soort Ma Flodder.’ Wim Reijnders heeft nog onlangs de Brabantse vertelsels voorgedragen ‘zoals mijn vader en moeder dit vroeger deden’. Een onderdeel daarvan is de klassieke ballade van ‘Vrouwke Misère’.

Al uw feestelijke herinneringen zijn welkom, per brief of e-mail leed@brabantsdagblad.nl. Op de webpagina’s van de Leed-lezers, www.cubra.nl, kunt u alle genoemde teksten in hun geheel vinden en de afbeeldingen bekijken; ze worden wekelijks aangevuld met teksten en afbeeldingen.