INHOUD FEEST
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur ons uw verhaal: leed@brabantsdagblad.nl

Meer liedjes en teksten over Bakel 


De pastoor achter de 'Bakelse lantaarn' - afbeelding uit genoemd boek

Kusmedoora

Ed Schilders

Jacob Stroucken vond in zijn boekenkast een boekje van een zekere A. Sp., getiteld Verzen van ernst en scherts, voor de oorlog uitgegeven in Helmond. Daarin staat een uniek gedicht over Bakel: ‘De Bakelsche lantaarn’. Volgens Mandos, in De Brabantse spreekwoorden, betekent dat, dat iemand zijn hemd uit zijn broek heeft hangen, maar A. Sp. gaat nog verder. Boer Geert uit Bakel moet meneer pastoor over de donkere hei leiden bij het licht van zijn zogenaamde lantaarn: Pastoor liep haast op Geert zijn hakken/ Die in zijn loop voorover boog/ En dra zijn heelen slip liet zakken/ Met ’t jassepandje flink omhoog.

Toen zuster Rembertha, de ‘tante Mien’ van Anny Staps-Leenhouwers, in 1952 haar gouden kloosterjubileum vierde, zongen drie nichtjes, verkleed als non, een lied over het verschil tussen het leven in het klooster en ‘in de wereld’. Een van de nonnen zingt bijvoorbeeld: Vroeger was ik Zus/ Nu ben ik Kusmedoora/ Ik werk nu in de tuin/ Verzorg de schone flora/ Ik denk dikwijls nog terug/ Aan al die lieve bloemen/ Die ik vroeger wel eens kreeg/ Maar ik zal geen namen noemen.

Een prachtig lied van maar liefst 26 coupletten werd ingestuurd door Wil van Rosmalen. Het werd gezongen, schrijft hij, ‘voordat de nieuwbakken priesters van het grootseminarie als kapelaan naar hun eerste parochies werden gestuurd’. En inderdaad: dit is het Dagboek van een herdershond op muziek. In het vijfde couplet arriveert de nieuwe kapelaan bij zijn pastorie: Hebt gij aan de bel getrokken/ Bij uw nieuwen Heer Pastoor/ ’n Mager vrouwmensch met een knevel/ Komt dan heel waarschijnlijk voor/ Z’is besproeteld, heeft drie wratten/ Op haar neus; ik zeg jou, hoor/ ’t Is een van je levensrampen/ ’t Is de meid van uw pastoor. Het beste bewijs dat ook de geestelijken humor waardeerden is het slotadvies aan de kapelaan: Dit alleenig wil ik u raden/ Nu de zaakjes aldus staan/ Zoek een ander, ander baantje/ Word toch nimmer… kapelaan!

Uw bijdragen kunt u sturen per post of e-mail: leed@brabantsdagblad.nl.