INHOUD FEEST
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur ons uw verhaal: leed@brabantsdagblad.nl


De pastoor achter de 'Bakelse lantaarn' - afbeelding uit genoemd boek

Blij

Ed Schilders

 

Vorige week stelde ik de vraag wie ‘A. Sp.’ was. Hij schreef in zijn dichtbundel ‘Ter verpoozing’ onder andere het gedicht ‘De Bakelsche lantaarn’, over een pastoor die achter de blote kont van een Bakelse boer loopt. Strikt genomen gaat het hier niet over feestliedjes, maar tot mijn verrassing werd André Spoorenberg, want dat blijkt de naam te zijn van A. Sp., door drie lezers herkend. Hij kwam uit Helmond, schrijft Lia van Zalinge-Spooren, overleed in 1936, en publiceerde nog een tweede bundel met humoristische verzen over volkse toestanden.

Zijn bekendste boek was ‘Jan den Bok’ over Helmond in de late negentiende eeuw. Een kleindochter van Spoorenberg bevestigde deze gegevens. Spoorenberg was een vriend van de vader van Ria van Oorschot-Lintermans, en zij stuurde haar herinneringen in op rijm (een fragment): Hij heeft veel over Helmond geschreven/ Soms in dialect; waar zijn ze gebleven?/ Altijd geestig, door hem ‘luimig’ genoemd/ De voordrachten op feesten waren beroemd. Inderdaad. Waar zijn ze gebleven? Want de boekjes van Spoorenberg zijn zelfs op het internet momenteel onvindbaar. Zuinig op zijn, dus! Lia van Zalinge stuurde ook een kopie van een krantenartikel met de tekst van Spoorenbergs bidprentje. Daaruit deze regels: Vaartwel, familie en kennissen/ Vaartwel, ik trek er blij van door…

Ook de rooms getinte inzendingen blijven binnenkomen. Harrie Scholtze treedt nog wel eens op met een ‘complete voordracht’ waarin katholieke kwinkslagen voor een blijde lach zorgen. Zoals: Ben van Steen, die in het huwelijk treedt met drie heren. De pastoor die afkondigt dat het op vrijdag Aswoensdag is. En: Het hoesten na de Consecratie begint vandaag bij de achterste banken. Een rasecht, want waarschijnlijk al eeuwenoud volkslied, over de schijterij van de ‘Nonnekes van Antwerpen’ las ik in een liedjesschrift uit de familie Eijsermans, en in een bijdrage van Pierre van Roosendaal: Zuster Trees zat al nè tijd, op het potje te gemakken./ Een aander riep schiet nou toch op/ Laot men ok us efkes kakken.

U kunt bijdragen per post of via leed@brabantsdagblad.n.