INHOUD FEEST
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Ingelegde Haring (De Spijskaart)

Ed Schilders

Het lied dat door mevrouw Timmermans gezocht werd, blijkt ‘De Spijskaart’ te heten, en is een compositie van Carl Zöllner. We kregen gedeeltelijke en complete versies toegestuurd, en daaruit blijkt dat het een lied is geweest dat vooral bij koren populair was. R. Minkels-Wiggers, die ook de bladmuziek opstuurde, kent het van ‘het seniorenkoor’, en Klaas van der Ploeg zong het in ‘het ouderenkoor’. Bep Heijmans schrijft dat het op het repertoire stond van het Nulands Gemengd Koor, en Ferry van Oort zong het met mannenkoor De Karawanken uit Volkel/Uden.

Het lied begint met een intro waarin een man vraagt wat er op het menu staat. Dan volgt een lange opsomming van de spijskaart:

Fricassé met kalfsvlees

Bloemkool met rundvlees

Zuurkool met varkensvlees

Schapevlees met peultjes

Braadworst, omeletten

Biefstuk coteletten

Bruingebraden osserib

Opgevulde duiven

Aardappels met verse ham

Vogels vet en mals…

En dat is nog niet eens de helft. Bij de lekkernijen die nog volgen, vinden we bijvoorbeeld ingelegde haring, zalm of vette paling, jonge hoenders, fijne snippen, vinken en lijsters. Na een ‘tas café en marsepein’ eindigt het met ‘Ik wens u smakelijk eten!’

Het aardige van dit lied is niet alleen het hoge Holle Bolle Gijs-gehalte, maar de vierstemmige uitvoering, waarbij de bassen en tenoren op zeker moment ook een net iets andere tekst krijgen. We kunnen ons voorstellen hoe al doende een muzikale stamppot ontstaat. ‘Het kwam altijd goed over’ schrijft R. Minkels; ‘veel succes’ herinnert Klaas van de Ploeg zich. Alleen Albert Putman omschrijft het lied wat kritischer als ‘een echte Liedertafel’. Toen hij het begin jaren zestig zong ‘was het al een beduimelde partituur’.

Bij de illustraties:

Voor- en achterzijde van een menukaartje ter gelegenheid van een zilveren bruiloftsfeest in 1889, en tevens tafelschikking voor de gast Piet Franken. Op het menu staan maar liefst veertien gangen, van bouillon en pasteitjes via ossenhaas met godardsaus en gestoofde ossentong met appeltjes, tot kip met abrikozen en citroenpudding. Collectie Mart de Kort.