De
feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl
Toen
honger heel gewoon was
Ed
Schilders - met bijdragen van Han van Meegeren (Valkenburg & Goirle)
en mevr. De Vries-Blitz (Oisterwijk) & een reactie van Zus van
Kollenburg-van de Camp
Naar
aanleiding van ‘Het tafellied’ over een menukaart waarop bizarre en
onsmakelijke gerechten staan, stuurde Han van Meegeren de feestgids van
zijn ouders, die in 1946 in Valkenburg in het huwelijk traden. Onder de
titel ‘Wat de pot schaf!’ bevat die gids een humoristisch nep-menu in
het plaatselijk dialect. De titel en het jaartal geven al aan dat het zo
kort na de oorlog nog behelpen was met de spijskaart. Een beetje spotten
met de culinaire werkelijkheid kan dan geen kwaad. Wat een chef-kok op de
kaart zou zetten als een ‘heldere bouillon’ wordt in de feestgids dan
ook ‘Werm water mèt oigskes’ genoemd; warm water met vetringetjes.
Aardappels worden ‘Còloradokever-voor’ genoemd, voer voor de in de
oorlog beruchte coloradokever, die de aardappelplant aantast. Het dessert
is een ijsje, en dat wordt ‘Coupe Bevroore Water’ genoemd. Wijn is ‘droevesap’,
en als de mannen koffie drinken, krijgen de dames ‘Vrouwluujdrenkskes’
(een advocaatje of boerenjongens?) Let wel: dat aten ze dus niet, maar ze
lachten erom tijdens het diner.
‘De
echte menukaart’, zegt Van Meegeren, ‘is ook bewaard gebleven.’

En
ook die haakt in op de ontberingen van kort na de oorlog. De derde gang is
bijvoorbeeld ‘C.C.D.-pasteitjes’ en dat verwijst naar de ‘Crisis
Controle Dienst’. De agenten van die dienst namen het voedsel in beslag
dat hun landgenoten tijdens de zogenaamde ‘hongertochten’ verzameld
hadden. Verder bevat de kaart van dit bruiloftsdiner gerechten als ‘In
beslag genomen aardappelen’ en ‘Ondergedoken ossentong’. Zou dat
niet een clandestien geslacht rund zijn? Ach, wat zal dat allemaal extra
heerlijk gesmaakt hebben. Ik heb mijn best gedaan, maar ik heb niet kunnen
ontdekken wat de volgende gang betekende: Peelhaas. Als u het weet mag u
het zeggen. Het werd geserveerd met ‘vitamine-compôte’.
Toen
was culinair geluk dus nog niet heel gewoon. Dat blijkt ook uit de
inzending van mevrouw De Vries-Blitz uit Oisterwijk. Zij stuurde de tekst
in van een liedje dat zij, geboren in 1930, van haar vader kent. En die
hoorde het weer op de gouden bruiloft van zijn grootouders. ‘Het liedje
is niet zo bijzonder’, schrijft ze, ‘maar ik vind het leuk dat op deze
manier iets bewaard blijft uit de verleden tijd.’ Die verleden tijd was
de crisistijd, de jaren dertig van de vorige eeuw. ‘Toen was voldoende
eten’, schrijft mevrouw De Vries, ‘niet voor iedereen vanzelfsprekend.’
De tekst van haar liedje gaat zo:
Laat
ons eten, laat ons drinken
Laat
ons vrolijk zijn rondom
Laat
ons op het welzijn klinken
Van
de bruid en bruidegom
Kip
en taartjes
Allegaartjes
Tast
maar toe, geneer je niet
Eet
maar flink je buikje rond
’t
Kost je niets en ’t is gezond.
Een
reactie van Zus van Kollenburg-van de Camp
Met veel plezier las ik het artikel van Ed
Schilders over de teksten van feestliedjes uit de oorlog, rare
combinaties van etenswaren die zó natuurlijk "niet te eten"
waren.
Tijdens het lezen schoot mij een voorval te
binnen dat zich in de oorlog voordeed met mijn vader. Stel je voor: een
gezin met drie jonge kinderen, een vader die hard moest werken, een
grote eter. Nu hebben wij, kinderen, in de oorlog nooit echt honger
gehad, maar met onze ouders was dat natuurlijk anders. Mijn vader had
eigenlijk altijd honger.
Zo ook op die avond dat hij laat van een
repetitie thuiskwam. Moeder en de kinderen lagen al in bed. Op het
aanrecht stond een glazen schaal met een papje. Hij nam er een schep
van...: "lekker". Je begrijpt wel, de schaal was snel
leeg.
De volgende morgen totale ontreddering bij
mijn moeder! Waar waren haar glasgordijnen gebleven?! Ze had
ze de avond tevoren (mijn vader moest toch weg) van het keukenraam
gehaald om ze te wassen. Ze waren moeilijk te wassen omdat ze van
papiergaren waren gemaakt. Normaal wassen en spoelen en wringen ging
niet, dus maar een nacht in een schaal in een sopje zetten en ze dan de
andere dag voorzichtig uitspoelen.
Je snapt het al, mijn vader was verrast dat
mijn moeder een papje voor hem klaar had gezet, en hij heeft er lekker
van gesmuld. Het duurde lang voor er weer een gordijn voor het raam
hing.
|