INHOUD FEESTLIEDJES
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Een Pijnenburg-menu (1963 - Oisterwijk)

inzending door: Piet Pijnenburg (Tilburg)

Het betreft geen spijskaart voor een particulier feest, maar een van Groot Speijck van ruim 40 jaar geleden.

Ik heb de stamboom van de familie Pijnenburg en alle andere spellingen van die naam uitgezocht, en ben daarbij zeer ver terug gekomen, namelijk 21 generaties terug bij mijn voorvader Godevaert Poynenborch, die leefde in de eerste helft van de 16e eeuw.

Op 3 juni 1963 heb ik een reunie georganiseerd in Oisterwijk, dat toen haar 750-jarig bestaan vierde.Er namen 150 familieleden aan deel. We werden op het gemeentehuis ontvangen door

de burgemeester. Door de genealogie was gebleken, dat in de 16e eeuw Jan Peynenborch secretaris van de Vrijheid Oisterwijk was geweest, wat het gemeentebestuur op mijn verzoek aanleiding had gegeven een straat naar hem te vernoemen, waarvan de burgemeester in onze aanwezigheid het straatnaambordje onthulde. Daarna zijn we een maaltijd in Groot Speyck gaan gebruiken. Ik heb van de hele reunie een interessant fotoboek samengesteld, waarin ik ook de spijskaart van die maaltijd heb geplakt. Die luidde:

 

Wet er zoal op taofel komt:

 

Vergimmesche lekkere ham van eige verrekes in d’eige schaauw gerúkt.

 

Dezelfde ham, mar dan nog gekokt ook.

 

Den echten boerenmik en roggebrood, apart vur deez fistmaol gebakken.

 

Kááuw kerremeneij en ribbekes.

 

Wit en grouw brood van den bekker.

 

"t Biste stuk van den gebraoien os, en dé kauw gesneeje.

 

Brabantse zult, ‘n bietje zurig en mee dril d’r bij.

 

Om den honger te stillen zen er ok nog verrekes-tungskes in ’t zuur, of kaauw spekvet in Kulse pötjes.

 

Vetten aauwe kéés mee den echten rezijnnenmik.

 

Bestelle mee honing.

 

 

Goeie koffie of thee mee zaon of roome.

 

Dé ’t oe lekker maag smaoke war!

 

Osterwijk, 3 juni van de Zomermaond 1963.