INHOUD FEEST
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: liedjesrubriek@brabantsdagblad.nl

 

Pierlala

Ed Schilders

 


 

Bij het zoeken naar oude liedjes doen zich regelmatig twee problemen voor. Het eerste daarvan is de titel van het lied. Zelfs klassiek geworden straatliederen of de evergreens van de smartlappen staan vaak beter bekend onder hun populaire naam. Een lezer van deze rubriek vroeg onlangs nog naar de bladmuziek van ‘Daar bij die molen’, en die kon ik niet vinden totdat ik me realiseerde dat het lied eigenlijk ‘Het plekje bij de molen’ heet. ‘Het matrozenmeisje’ klinkt nogal algemeen, en we kennen haar veel beter als ‘Daar was laatst een meisje loos’. Of ‘Het hutje aan de zee’, waarvan de eerste regel bekender is: ‘Beelden uit mijn kinderjaren’.

Ik ontleen die voorbeelden aan een prachtig boekwerk dat deze week verschenen is in het kader van de Boekenweek: ‘De kist van Pierlala’. Daarin hebben de samenstellers, Louis Peter Grijp en Martine de Bruin, 129 beroemde straatliederen bijeengebracht. Tegelijk hebben ze meteen ook het tweede probleem grotendeels opgelost. Want dergelijke liederen verschenen weliswaar in gedrukte vorm op liedbladen die door marktzangers en bedelaars werden gezongen of uitgevent, maar die losse bladen bevatten meestal niet de muzieknotatie. Van bijna alle liedteksten biedt dit boek nu ook het notenschrift. Daaronder bevinden zich veel liedjes die ook in deze rubriek al eens ter sprake kwamen: ‘Overschotje’, het anti-oorlogslied ‘In ’t zwarte klooster’, en ‘Aan de muur van het oude kerkhof’. In een goed register zijn bovendien niet alleen de titels opgenomen maar ook beginregels en refreinregels. Zo kom je er snel achter dat ‘Bij Sedan op de heuvel’ vroeger eigenlijk ‘Andreas Vesten’ heette. Behalve de schuifdeurzangers op bruiloften en partijen zullen vooral de anderhalf miljoen Nederlanders die voor hun plezier in een koor zingen van deze bundel veel plezier en gemak kunnen hebben.

Naar aanleiding van dit boek herinnerde ik me dat er op de wijze van ‘Beelden uit mijn kinderjaren’ ook een parodie populair is geweest onder de titel ‘Beestjes uit mijn kinderjaren’. Over de vlooien en (hoofd)luizen, die in de eerste helft van de vorige eeuw nog menig huishouden onveilig maakten. Als u de tekst van deze parodie nog kent, zou ik die graag ontvangen, en ook andere liedteksten over zulke beestjes of hygiëne in het algemeen zijn welkom. Kent u de ‘pietjeszuster’ nog? U kunt inzenden per brief of via eindredactie@brabantsdagblad.nl.