INHOUD MIDDENSTAND
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Middenstandspoëzie

De beste bomen uit het bos,
vindt u als hout bij Jongevos

Stuur ons uw bijdrage: leed@brabantsdagblad.nl

Ed Schilders

De zegen van de Heer

 

Twee weken geleden noemde ik een opschrift dat drie inzenders in Waalwijk, Tilburg, en Den Bosch gezien hadden:

Kleine stelen en grote stelen

Maar grote stelen het meest.

De tekst moest winkeldiefstal van bezemstelen tegengaan. P. Broers kende hem echter uit de etalage van een pijpenwinkel in Tilburg, en schreef dat de tekst in 1935 verboden werd door de politie. Daarop reageerde C. Zigenhorn: ‘Dit stamt echter af van een verhaal over een pijpenwinkel uit Amsterdam omstreeks de zeventiende eeuw.’ Ik ging op onderzoek uit, en in het eerste deel van het boek ‘De Uithangteekens’ (1868 - Jacob van Lennep) komt inderdaad een dergelijk voorval ter sprake. Zij het dat het in Nijmegen gebeurde, waar een ‘tapper’, ofwel kroegbaas, een uithangbord had met de genoemde tekst. De schout verbood het bord omdat de klant hier voor een potentiële dief werd gehouden, maar de tapper hing er een nieuw voor in de plaats. Nu met een tekst tegen de schout:

Groote visschen eten de kleine.

Geen rijm dus, maar wel een mooie voortzetting van ‘groot’ en ‘klein’. Dat nam de schout uiteraard ook niet, waarna de tapper het hele bord blauw schilderde, en er de tekst op zette:

Als ik de waarheid niet mag schrijven

Dan zal ik alles maar blauw blauw laten blijven.

Deze historie leert ons dat rijmen door de ene beroepsgroep van de andere worden overgenomen (van pijpen- naar bezemstelen tot tapperij). Men citeert elkaar, als dat toevallig goed uitkomt. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we als we drie andere inzendingen naast elkaar leggen. P.A.C. Hutten en Piet de Vries herinneren zich los van elkaar een tekst van een schoenmaker uit Tilburg (jaren ’30):

Ik zit hier langs de weg

Wat kan ik beter wensen

Dan de zegen van de Heer

En de gunsten van de mensen.

Riet Burgers kent precies diezelfde regels echter van een tapperijtje aan de sluis bij Helmond, maar dan met deze toevoeging:

Als alle kwamen ingelopen

Wat zou ik dan veel drank verkopen.