INHOUD MIDDENSTAND
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Middenstandspoëzie

De beste bomen uit het bos,
vindt u als hout bij Jongevos

Stuur ons uw bijdrage: leed@brabantsdagblad.nl

Middenstandjes

Ed Schilders

 

We kregen twee voorbeelden toegezonden van wat je prostitutiepoëzie zou kunnen noemen. Een vriend van Frank van Meerendonk studeerde in de jaren ’70 in Amsterdam, en merkte dat het bij zijn onderbuurvrouw vaak een drukte van belang was. Een advertentie in een krant bracht bij toeval de verklaring:

Mat of moe,

Bij Mirella schuimbad toe.

Op het internet, schrijft Hans Krol, adverteert een prostituée uit Hilversum met de slogan:

Heerlijke pret

Met Daffie in bed.

Middenstandjesrijm komt echter veel vaker voor bij keurige beroepsgroepen. Ook Jace van de Ven studeerde in de jaren ’70, en uit een Tilburgs café, genaamd Jack’s, herinnert hij zich:

Liever mijn studententijd zonder sex,

Dan een weekje zonder Jack’s.

Vrij bekend schijnt een aanpassing te zijn van een slagersrijm dat we al eerder signaleerden, en dat in pikante versie luidt:

Wat Napoleon was onder de vorsten

Is mijn worst onder de worsten.

(Zowel ingezonden door Wim van Dijk als Jos en Marianne de Bont.) Helma Denisse zag op een markt in Amsterdam de volgende ontboezeming:

Mensen het is lente

Je voelt het aan je instrumenten.

De vader van Wijnand van Lieshout had een drogisterij in Tilburg, en een speciale dichterlijke aanpak. In zijn etalage stond een bordje bij de drop, met de tekst: Drop voor het keeltje… Niets dat aan een rijm doet denken. Pas als er een klant om een pakje Durex vroeg, en als vader Van Lieshout dacht dat die klant een grapje wel kon waarderen, maakte hij het vers af:

Drop voor het keeltje...

Durex voor het steeltje.