CuBra

INHOUD MIDDENSTAND
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS

Middenstandspoëzie - Bij de Chinees

verzameld door Dolf Hell


Aanvulling door Dolf Hell - 9-11-2014

Voor het winternummer van Ons Amsterdam heb ik wat nadere research verricht over het Chinese restaurant Hong Kong. Het blijkt dus niet te hebben gezeten in de Damstraat of de Oude Hoogstraat, maar op het Damrak.

Uit Ons Amsterdam  nov./dec. 2013:

"Begin jaren zestig kon ook nog de laatste pindaverkopende Chinees met zijn trommeltje worden gespot. Z’n landgenoten maakten als eersten de buitenlandse pot populair in Amsterdam. Op Damrak 47-48 bevond zich het al in 1947 opgerichte Chinees-Indische restaurant Hong Kong. Eigenaar Wen Kam-chang leerde ons met stokjes eten. Trekpleister was de houten vergulde figuur van een dikbuikige Chinees achter het raam.
Hong Kong gaf ons ook een juweel van middenstandsrijm: “U strelen uw tong? U eten bij Hong Kong”. Zoon Wen Ting-tiang herinnert zich dat de slagzin is bedacht door zijn oom Th. Koenders, die er in het begin werkte als bedrijfsleider.  Eind jaren zestig is de zaak verkocht. De slagzin bleef legendarisch. Pieter Kuhn en Evert Werkman, respectievelijk tekenaar en schrijver van De Avonturen van Kapitein Rob moeten door de slagzin zijn geïnspireerd toen ze op het uithangbord van het restaurant van de bolronde, maar uiterst geslepen Chinees Wang Hang lieten zetten: “U wezen niet bang? Dan eten bij Wang Hang”.


 

Naar aanleiding van de slagzin 'U strelen uw tong?.../ U eten bij Hong Kong.'

Deze slogan is al bijna 60 jaar oud. Amsterdammers situeren Hong Kong in de Damstraat of Oude Hoogstraat. In de Damstraat kun  je nog steeds Chinees eten bij de Hong Kong Corner. In 1948 verscheen in Het Parool het
Kapitein-Rob-avontuur 'Het mysterie van het zevengesternte'. Hierin wordt de Hong Kong-slagzin al geparodieerd. Op een uithangbord van het eethuisje van de schurkachtige Wang Hang prijkt de tekst:

U wezen niet bang?
Dan eten
bij Wang Hang.

 
Heel befaamd was in de naoorlogse jaren ook het restaurant van Tante Mia
Yang aan de O.Z. Achterburgwal 136. Tante Mia was een Amsterdamse die met
een Chinees was getrouwd. Ze stond bekend om haar goedkope, maar stevige
Chinese maaltijden. Veel bami en nasi dus met flientertjes ei en vlees.
Tante Mia hanteert op een folder uit 1951 drie middenstandpoëmen:

De Wijzen kwamen uit het Oosten bij MIA eten,
het GOEDKOOPSTE.
Wilt U beslist LEKKER eten?
Vooral dan MIA niet vergeten.
GOEDKOOP en LEKKER eten?
Alléén Tante MIA. U weten?