INHOUD MIDDENSTAND
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Middenstandspoëzie

De beste bomen uit het bos,
vindt u als hout bij Jongevos

Stuur ons uw bijdrage: leed@brabantsdagblad.nl

Ed Schilders

 

Je zou het niet zeggen, maar er schuilen veel zondagsdichters onder de middenstanders. Zo is er in Tilburg, in de Willem II-straat, een slager die vol trots een bord in de winkel heeft hangen met de tekst:

Wat Napoleon was onder de vorsten,

Zijn onze worsten onder de worsten

Een betere aanbeveling is er niet. Hier is de klant geen koning, hij is keizer.

Ons nieuwe onderwerp zullen we ‘Middenstandspoëzie’ noemen. Meestal beperkt dergelijke dichtkunst zich tot twee, maximaal vier regels, maar in de komende weken zal ik ook voorbeelden geven van langere (advertentie)gedichten. Navraag in mijn kennissenkring bracht een paar kenmerken van dergelijke dichterij aan het licht. Soms lijken de verzen op een slagzin, zoals die van een (opgeheven) snackbar in Tilburg, geleid door Jan de Kort:

In ieder handje

Een broodje Jantje

Van metrum en ritme trekken de dichters zich vaak niet al te veel aan. Bernard Kruithof liet me bijvoorbeeld weten dat een slager in Purmerend deze tekst gebruikt:

Vlees is gezond

Voor ieders mond

Vet of mager

Jonker is uw slager

In principe is rijm het belangrijkst, soms zelfs geforceerd, wat het nog aardiger maakt. Bijvoorbeeld het cafetaria dat J.A. Dautzenberg in Nijmegen kent in de Tooropstraat:

Cafetaria Toorop

Kwaliteit staat voorop!

Soms genieten dergelijke verzen meer dan lokale bekendheid, zoals die van houthandel Jongevos, die iedere reiziger kan lezen vanuit de trein Utrecht-Amsterdam:

De beste bomen uit het bos

Vindt u als hout bij Jongevos

We gaan dergelijke kleinkunst verzamelen op deze website.

 Kent u voorbeelden, stuur ze ons dan per post of e-mail leed@brabantsdagblad.nl. Liefst met een aanduiding van de plaats en de tijd waaruit u het vers kent. We nemen het begrip ‘middenstandpoëzie’ heel ruim, maar ze mag niet van een reclamebureau afkomstig zijn. Dus ook notaris Hoccius uit het Den Briel van de negentiende eeuw mag meedoen, zoals aan ons gemeld door Hans Krol:

Hier woont Jacobus Hoccius

Prokureur en notaris

Van alle zaken, of ’t leugen of waar is.