HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - februari 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

De Kiezel van Georg Hüter. foto Jan Doms

 

Beeldenensemble ‘Im Visier’ van Georg Hüter is te zien aan de Ankeveenstraat in de wijk Witbrant-Oost in Tilburg.

 

Jan Doms (LEF), Im Visier. Witbrant-Oost Tilburg. Georg Hüter. Tilburg: Stichting Openbare Kunst Witbrant-Oost, 2013, € 7,50.

www.georg-hueter.de/skulptur/LR%20brochureGeorgHueter.pdf   

www.georg-hueter.de

www.lefdynamics.nl

 

©Brabant Cultureel – februari 2014

 

 

Beeldengroep van Georg Hüter in nieuwe wijk in Tilburg

 

In Witbrant-Oost, een nieuwbouwwijk in het noordwesten van Tilburg, is met medewerking van de bewoners een kunstproject in de openbare ruimte gerealiseerd. Het is een schoolvoorbeeld van integratie in een landschappelijke en architectonische omgeving.

 

door Irma van Bommel

 

De nieuwe wijk Witbrant-Oost valt op door voornamelijk laagbouw, brede wegen en veel groen. Maar wat het meest opvalt zijn de mooie steensoorten waarmee de huizen zijn gebouwd. Dat de bewoners hebben gekozen voor een beeldengroep van natuursteen is dus niet zo gek. Het past hier uitstekend. Het beeldenensemble is vervaardigd door de Duitse beeldhouwer Georg Hüter (1948) en kreeg de naam Im Visier. Bij de inauguratie begin december 2013 verscheen een brochure die een aardig beeld geeft van de totstandkoming van het project.

 

 

Beeldenensemble Im Visier van Georg Hüter in Tilburg in de nieuwe wijk Witbrant met links De Kiezel en rechts De Architectenkamer. foto Jan Doms

KLIK HIER

 

 

Retentievijver

Toen de bouw van de wijk in 2005 zijn voltooiing naderde en bewoners hun intrek namen in de huizen, stelde de projectontwikkelaar van Witbrant-Oost, Hans de Wilde, samen met de bouwbedrijven en enkele andere sponsors een geldbedrag beschikbaar voor een kunstwerk in de openbare ruimte. Daarnaast kende de gemeente een subsidiebedrag toe.

 

 

De beeldhouwer Georg Hüter. foto Jan Doms

 

Aan de noordkant van de wijk is een retentievijver aangelegd volgens een ontwerp van landschapsarchitect Mischa Cillessen. In die vijver liggen twee eilandjes die met loopbruggen met elkaar en met het vasteland zijn verbonden. Op de eilandjes bevinden zich de beelden van Georg Hüter, op elk eilandje één. Ze heten de Architectenkamer en de Kiezel. De Architectenkamer bestaat uit een kubusvormige steen waarin een ruimte is uitgehakt. Van daaruit is een doorkijkje mogelijk naar De Kiezel, een steen met een ronde vorm. Het zijn twee tegenpolen die elkaar aantrekken. De Kiezel staat symbool voor de Nederlandse Delta. De Architectenkamer verwijst naar architectuur en stedenbouw en staat daarmee symbool voor de scheppende mens.

 

Adviseur

Het zagen, slijpen, hakken en polijsten van de beelden, vooral het maken van de kamer is enorm arbeidsintensief geweest. De beelden zijn elk van een andere steensoort. De Architectenkamer is van zandsteen, de Kiezel van graniet. Georg Hüter haalt de natuursteen uit steengroeven bij hem in de buurt. Hij woont in een dorpje in de buurt van Frankfurt. Als je zijn website bekijkt zie je dat Hüter een klassieke opleiding tot beeldhouwer heeft gehad en aanvankelijk figuratief werkte. Van daaruit heeft hij zijn stijl in abstracte richting ontwikkeld.

 

 

De Architectenkamer met doorkijk naar De Kiezel van Georg Hüter. foto Jan Doms

 

Als adviseur voor dit project trad Jan Doms op. Hij heeft in Tilburg een bureau voor ruimtelijk ontwerp en onderzoek, Lef Stadsdynamica. Doms bracht de kunstenaar in contact met de bewoners en samen ontwikkelden ze het idee voor de beeldengroep. In 2012, toen de voorbereidingen in volle gang waren, richtte Doms bij wijze van introductie een expositie in in de Hilvaria Studio’s te Hilvarenbeek, waar hij curator is. Jan Doms is ook de samensteller van genoemde brochure over het project.