HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - augustus 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

foto Piet den Blanken

 

 www.oogenlust.com

Op 13 en 14 september 2014 vindt een expositie plaats van kunstenaars van De Hees.

 

©Brabant Cultureel – augustus 2014

Oogenlust is een lust voor het oog

 

Domein Oogenlust is van een bloemenwinkel uitgegroeid naar een bedrijf dat sfeer creëert en ruimten stileert met plantaardige materialen als basis. Oogenlust verzorgt al jaren de aankleding van evenementen, van beurzen en exposities tot bruiloften. De nieuwe locatie in Eersel, vlakbij de afslag van de A67, is behalve winkel en sfeerbeleving ook een inspiratiebron voor bezoekers.

 

door Irma van Bommel (tekst) en Piet den Blanken (foto’s)

 

De oprichters van Oogenlust, Marcel en Monique van Dijk, zijn volgens medewerker Paul Jongerius altijd trouw gebleven aan de bloemenwinkel. Maar hun grote kracht is dat ze daar ‘groots denken’ aan hebben toegevoegd. Het bedrijf heeft inmiddels vijfendertig vaste medewerkers in dienst, met daarnaast nog een aantal freelancers. Paul Jongerius is eindverantwoordelijke voor de winkel en de particuliere verkoop.

 

 

Marcel en Monique van Dijk. foto Piet den Blanken

 

 

Kwaliteit

‘Mensen gaan voor kwaliteit, niet meer voor kwantiteit,’ legt Jongerius uit. ‘Wij hebben klanten van één bloem tot klanten uit de Quote 500. Onze klant is iemand die onze stijl kan waarderen.’

Oogenlust organiseert de aankleding van evenementen in binnen- en buitenland en voert alles zelf uit. Het bedrijf levert een totaalpakket. ‘Mensen willen van een evenement, een bruiloft of een begrafenis, iets persoonlijks maken.’ Oogenlust heeft een team van conceptontwerpers in dienst, jonge mensen die een opleiding hebben gevolgd aan de Design Academy, AKV|St. Joost of SintLucas. Zij maken een concept op maat naar de wensen van de klant.

 

 

foto Piet den Blanken

 

In de bloemenwinkel zijn alleen seizoensgebonden bloemen te zien en daarvan de bijzondere soorten. In het voorjaar bijvoorbeeld pioenrozen, nu in de zomer rozen. Geen kleine roosjes zoals in de supermarkten maar grote, volle rozen. De bloemen worden in de winkel gepresenteerd in combinatie met natuurlijke producten zoals bergkristal en handgemaakte objecten van hout, keramiek en glas. Het ambachtelijke staat bij Marcel en Monique van Dijk hoog in het vaandel. Dat uit zich in de keuze van de producten maar ook in de keuze van het personeel. Er werken bij Oogenlust dan ook alleen professionele bloembinders, zogenaamde meesterbinders. Dat wil zeggen dat zij meester zijn in het vak.

 

Historie

Marcel en Monique van Dijk namen in 1980 een bloemenwinkel over aan de Dorpstraat in Veldhoven. Al gauw legden zij zich toe op het creëren van sfeervolle ruimtes. Na een paar jaar verhuisden ze naar het centrum van Veldhoven. Vijftien jaar later volgde een verhuizing naar bedrijventerrein De Run, nog steeds in Veldhoven. Omdat naast gelegen bedrijf ASML wilde uitbreiden, verhuisde Oogenlust in oktober 2013 naar Eersel, naar het groene gebied dat De Hees heet en tussen Steensel en Eersel in ligt. Nu de planten rondom het gebouw en in de vijver wat zijn gegroeid vond Brabant Cultureel het een mooi moment om er een kijkje te nemen en voor een fotoreportage.

 

 

foto Piet den Blanken

 

Architectuur

Het pand is ontworpen door Arie van Rangelrooy van En En Architecten uit Eindhoven die ondermeer ook verantwoordelijk is voor de nieuwbouw van het Parktheater in Eindhoven. Zijn ontwerp sloot naadloos aan bij wat Marcel en Monique voor ogen hadden, dus in de pitch met nog twee andere kandidaten stak zijn ontwerp er met kop en schouders bovenuit. Van Rangelrooy kreeg de opdracht en maakte een prachtig pand. Het ligt evenwijdig aan de weg tussen Steensel en Eersel. Een groot parkeerterrein zorgt voor een weids uitzicht.

Tussen de parkeerplaats en het gebouw ligt een grote vijver. Het pand heeft een horizontale geleding en strekt zich uit over twee verdiepingen. De horizontale hoofdvorm wordt doorbroken door tal van verticale accenten: smalle, hoge ramen die zich over een of twee verdiepingen uitstrekken, verticale houten latten (van duurzaam West-Europees hout) die de muur bekleden en een rij palen die voor de gevel zijn geplaatst. Langs die palen klimt blauwe regen omhoog. In de loop van de tijd zal deze plant een waar gordijn vormen voor het gebouw.

 

 

foto Piet den Blanken

 

De bezoeker die vanaf de parkeerplaats naar de entree loopt, wordt in de stemming gebracht door muziek. In het midden is het gebouw op palen gebouwd; de bezoeker loopt er onder door en heeft een doorkijkje op de natuur erachter. Het land bevat nu nog veel ‘onkruid’. Het is de bedoeling dat de oorspronkelijke biotoop zich gaat herstellen; terug naar de schrale grond dus, met bijbehorende flora en fauna. Er zal in de toekomst een beeldentuin worden ingericht. Het riviertje de Gender loopt hier door het landschap. Dat belooft een fraai stukje natuur te worden.

 

 

foto Piet den Blanken

 

 

Malinees

Opvallend is het Malinees stucwerk dat je binnen overal tegenkomt. Van Rangelrooy heeft zich laten inspireren door Afrika. Het stucwerk bestaat uit een dikke leemlaag. De leem komt uit Duitsland. De stuclaag is met de hand aangebracht door Malinese vakmensen. Waarom Malinees stucwerk? ‘Het absorbeert geluid,’ legt Jongerius uit, ‘zodat je geen last hebt van echo.’ De leemlaag is zo dik aangebracht dat de hoeken en randen kunnen worden afgerond.

 

 

foto Piet den Blanken

 

 

Bedrijven

Het looppad geeft aan de rechterkant toegang tot de winkel, aan de linkerkant tot een multifunctionele ruimte, geschikt als showroom en voor exposities en feesten.

De winkel is sfeervol ingericht, niet alleen met bloemen, maar ook met kunst, cadeau-artikelen en bijzondere boeken. Via de winkel kom je in galerie en kunstuitleen Hans Persoon, die voorheen in Veldhoven was gevestigd. Daarnaast zijn er nog andere bedrijven gehuisvest in het pand van Oogenlust. De bedoeling is dat er een kruisbestuiving tot stand komt tussen de verschillende disciplines. Zo heeft Stroeks Academy er een ruimte waar trainingen worden gegeven voor de medische sector en heeft fotostudio Serge Hagemeier er zijn intrek genomen. Hagemeier is gespecialiseerd in commerciële fotografie; hij maakt onder andere de foto’s voor Oogenlust. Ook kan er een vergaderruimte en een ruimte voor kookstudio en workshops worden afgehuurd.

Bijzonder is dat alle ruimten, ook de kantoorruimten en zelfs de kantine en de toiletruimten sfeervol en in stijl zijn ingericht. De lust voor het oog zit in de kleinste details.

 

 

foto Piet den Blanken

 

 

Werkruimten

Onttrokken aan het zicht van de bezoekers zijn de diverse werkruimten. Er is een werkplaats waar de bloemstukken worden gemaakt. En er is een kas waar grote planten in potten worden bewaard. Ook buiten worden bomen en planten in potten bewaard. Er is een magazijn waar vazen en potten, maar ook meubels, rekwisieten en stoffen zijn opgeslagen. Voor de klant kunnen benodigde voorwerpen in een bepaalde kleur worden gespoten. Er is dan ook speciaal hiervoor een spuiterij ingericht. Op verzoek kunnen tafels ook met een bepaalde stof worden bekleed.

Behalve de catering houdt Oogenlust alles in eigen hand. Is er een bruiloft in Italië? Dan gaan er vrachtwagens vol meubels, rekwisieten, aankleding , bloemen en planten op weg. Ook het eigen personeel reist mee.

 

 

foto Piet den Blanken

 

 

foto Piet den Blanken