HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - augustus 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Marjolijn Sengers. foto Gemma van der Heyden

 

  www.stratumseindklassiek.nl

 

©Brabant Cultureel – augustus 2014

 

Eindhoven heeft nieuw kamermuziekpodium

 

‘Stratumseind Klassiek’ is de titel van een nieuw initiatief in Eindhoven op het gebied van kamermuziek. Met maar liefst achttien concerten in het komende muziekseizoen, worden de zaken groots aangepakt.

 

door Rinus van der Heijden

 

De regio Eindhoven kent nergens kleine podia. En huiskamerconcerten worden er ook niet georganiseerd, althans niet structureel. Daarover kwamen de klassieke-muziekliefhebbers Marjolijn Sengers en Jan van Bree eens aan de praat, toen zij elkaar troffen tijdens een concert in Eindhoven. ‘Laten we het zelf gaan organiseren,’ zo mag de uitkomst van dat gesprek worden samengevat.

Afgelopen voorjaar werden met reuzensnelheid spijkers met koppen geslagen. Er werden twee proefconcerten belegd, die aantoonden dat het initiatief Stratumseind Klassiek zeker levensvatbaar is. Daarop werd voor het muziekseizoen 2014-2015 het definitieve programma met achttien concerten vastgesteld: negen op de eerste zondagmiddag van de maand, negen op de dinsdagavond van de week na die eerste zondag. ‘Tijdens de zondagmiddagen, telkens van 14 tot 15 uur, programmeren we wat traditioneler, de dinsdagen zijn er meer om een link te leggen tussen muziek en andere kunstvormen,’ legt Marjolijn Sengers uit.

 

 

Marjolijn Sengers op de tribune van de kleine zaal in de Oude Rechtbank. foto Gemma van der Heyden

 

 

Rechtbank

Het podium waarvoor is gekozen, mag als opvallend worden gekenschetst. Het is een kleine zaal in de De Oude Rechtbank aan het Stratumseind in Eindhoven. Tegenwoordig is dat een horecagelegenheid. De zaal biedt plaats aan vijfenzestig bezoekers. ‘Het gaat om een betrekkelijk kleine bühne,’ zegt Sengers, ‘maar dat neemt niet weg dat wij binnen enkele jaren als een serieus Eindhovens podium willen worden gezien.’

De geldstroom die onvermijdelijk met dit soort initiatieven gepaard gaat, geeft goede hoop voor die toekomstwens. ‘We hebben twee sponsorprogramma’s opgezet. Het eerste is voor bedrijven, dat noemen wij Magistraten. Zij verbinden zich aan ons door drie jaar lang duizend euro te sponsoren. Daarvoor in ruil krijgen ze een maand toegewezen waarop ze tijdens de zondagmiddagconcerten bedrijfslogo’s mogen ophangen, een praatje mogen houden en een beperkt aantal gratis kaarten krijgen. Dat is het enige wat we er tegenover kunnen stellen. Er hebben zich op dit moment al zeven Magistraten gemeld.’

‘Het tweede sponsorprogramma hebben we Publieke Tribune genoemd. In no-time hebben zich vijfendertig muziekliefhebbers gemeld, die ieder honderd euro betalen. Tot slot heeft de gemeente Eindhoven zich garant gesteld voor een bedrag van vijfduizend euro, om eventuele tekorten af te dekken.’

En dan is er uiteraard nog de opbrengst van de entreeprijzen: € 12,50 voor de zondagmiddag, € 7,50 euro voor de dinsdagavonden, inclusief drankje. Daarmee moet Stratumseind Klassiek het gaan redden.

 

 

De Oude Rechtbank aan het Stratumseind in Eindhoven. foto Gemma van der Heyden

 

 

Spinvis

Het programma voor de negen zondagmiddagen is al rond. Het Ayur Trio opent op 7 september de concertreeks. Dit concert maakt onderdeel uit van de stedelijke kunstmanifestatie Hallo Cultuur! ‘Belangstellenden hoeven niet te betalen en het is daardoor een inloopconcert. Vanwege Hallo Cultuur! is dit het enige concert dat om 16 uur begint,’ legt Sengers uit.

Voor de dinsdagavonden is de programmering nog niet helemaal rond. Hoewel Sengers verlekkerd kijkt, als zij een tipje van de sluier oplicht. ‘Voor het eerste concert op 16 september hebben we Spinvis (de eenmandband van Erik de Jong, rvdh) kunnen contracteren. Hij liet in juni op Oerol op Terschelling de gedanste opera Kintsukuroi in première gaan, met danseres Saartje van Camp en choreograaf Adriaan Luteijn. Misschien brengt Spinvis bij ons een voorvertoning van zijn opera. Op 18 oktober staat deze productie in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Daar zijn ze not amused dat Spinvis een maand eerder bij ons komt. Ze hebben verzocht of wij de datum willen verzetten, maar dat doen we niet.’

‘We hebben Spinvis gevraagd omdat hij een moderne liedjeszanger is, precies zoals Schubert dat tweehonderd jaar geleden ook was. Het is toch leuk een verbinding te leggen tussen eenvoudige liedjes van toen en die van nu,’ lacht Sengers.

Op 14 oktober treden sopraan Lizet van Beek en pianiste Doré van Deijck op met Fool on the Hill. Een andere verbinding wordt later in het seizoen gelegd tussen klassieke muziek en popzangeres Mathilde Santing.

 

 

De entree van de Oude Rechtbank. foto Gemma van der Heyden

 

 

Dinsdagavonden

‘Voor de dinsdagavonden zijn we nog erg op zoek,’ zegt Sengers. ‘Muziek is hier de kiemcel waaruit alles kan ontstaan. In mijn hoofd heb ik alles al rond. Het eerste idee voor de dinsdagavonden was dat het vooral regiogebonden moest zijn. Maar we hebben ook ideeën om er duurzaamheid bij te betrekken. We gaan geen gebaande paden bewandelen, maar er wel voor zorgen dat er ten allen tijde sprake is van kwaliteit.’

Stratumseind Klassiek krijgt gestalte door de inzet van Marjolijn Sengers, artistiek leider; Jan van Bree, secretaris; Merel Saarberg, penningmeester en productieleidster Mariska Meulendijks.