HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - augustus 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Teun Hilte. foto Gemma van der Heyden

 

Voor de trailer van Miss Julie, zie:

www.youtube.com/watch?v=07FyKDYidNM 

 

©Brabant Cultureel – augustus 2014

Teun Hilte maakt wereldwijd furore

 

Teun Hilte uit Rosmalen is filmproducent. Die zijn er meer, maar de meeste zijn ouder en ook minder succesvol. Hilte staat nu aan de wieg van het kostuumdrama ‘Miss Julie’, waarvan de legendarische Noorse actrice Liv Ullmann de regisseuse is. Zij rondde pasgeleden de film af met in de hoofdrollen Jessica Chastain (als Miss Julie), Colin Farrell en Samantha Morton.

 

door Gemma van der Heyden

 

Het ontstaan van een film begint vaak bij een producent. Hij heeft een idee en benadert een regisseur. Met een schrijver werkt hij het scenario uit en vervolgens gaat hij op zoek naar de geschikte mensen om de film mee te maken. Hij regelt de financiën en zorgt dat de film wordt verkocht. Voor deze combinatie van taken zijn veel variaties mogelijk. Ze zijn in elk geval allemaal van toepassing op het werk van de 37-jarige Teun Hilte uit Rosmalen. Op 7 september 2014 ziet hij Miss Julie tijdens het filmfestival van Toronto in première gaan.

‘Oliver Dungey, een vriend van mij die filmproducent is in New York, kwam met het idee om een serie films te maken met als thema femme fatale. Omdat hij te weinig ervaring had met de financiële kanten van een filmproductie vroeg hij of ik mee wilde doen,’ aldus Hilte. Onder de naam The Apocalypse Films Compagny benaderden ze Liv Ullmann (1938) en vroegen haar voor de regie van een film met het thema ‘femme fatale’.

 

 

Still uit Miss Julie met Colin Farrell  als John en hoofdrolspeelster Jessica Chastain als Miss Julie.

 

Hilte: ’We hadden geen idee voor de film, alleen het thema stond vast. Plus dat we een serie van vier rolprenten wilden maken.’ Ullmann, sinds 1992 ook actief als regisseuse, stemde snel in met het voorstel en stelde de verfilming voor van Miss Julie, een toneelstuk uit 1888 van de invloedrijke Zweedse schrijver August Strinberg (1849-1912).

 

Ongelijkheid

Onmogelijke liefde en sociale ongelijkheid zijn favoriete thema’s van Ullman en dat is ook waar Miss Julie om draait. In het karakter van miss Julie zitten fatale kenmerken, waarmee zij zichzelf te gronde richt.

De film gaat in première tijdens het 39e Toronto International Filmfestival dat duurt van 4 tot en met 14 september 2014. De film staat al op de vierde dag geprogrammeerd. ‘Hoe eerder een film op het programma staat, des de belangrijker de organisatie de productie vindt. Miss Julie is inmiddels al verkocht aan negentien landen. Maar nog niet aan Amerika en Engeland. Zij willen de film eerst zien,’ zegt Teun Hilte.

De belangrijkste filmfestivals zijn Cannes, Berlijn, Toronto en Venetië. Elk festival toont zijn eigen soort film. De première van Miss Julie is in Toronto omdat het een Engelstalige kwaliteitsfilm is voor filmkenners. In Cannes worden doorgaans arthouse films geselecteerd, in Berlijn buitenlandse producties en in Venetië prestigieuze dure films.

Voordat Hilte in 2013 met de productie van Miss Julie begon had hij al een aantal titels op zijn naam staan, waaronder In Oranje (2004), Vet hard (2005) en het bekende Zwartboek (2006) van Paul Verhoeven. En ook I am Bob, een korte film uit 2007 met Bob Geldof in de hoofdrol. De eerste Engelstatige film waarvan hij de productie op zich nam, was de animatiefilm Lounge Act uit 2000. De film werd genomineerd voor een BAFTA (British Acadamy of Film and Television Arts).
In 2011 maakte Hilte samen met regisseur Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding . Met Rice tekende hij ook voor I am Bob.

 

 

Teun Hilte (en Oscar). foto Gemma van der Heyden

 

Clockwork

Vanaf 1999 tot 2007 produceerde Hilte films met zijn bedrijf Clockwork Pictures. In 2006 richtte hij Content Republic op. Hiermee ontwikkelt hij nieuwe manieren voor filmdistributie via via digitale videotheken zoals iTunes. In 2012 werd Content Republic overgenomen door distributiemaatschappij Under The Milky Way waarin hij nu partner is.

Het distribueren van films via iTunes viel in 2008 de jury van de UK YCE Screen Award op. De keurmeesters vonden dat Hilte een methode had gevonden om de mogelijkheden van het internet volop toe te passen. Hij won er een belangrijke prijs mee die jaarlijks wordt uitgegeven door de British Council.

De loopbaan van Teun Hilte als producent begon in 1996 met een studie aan het London College of Printing & Distributive Trades. Van 1998 tot en met 2001 volgde hij de prestigieuze National Film & Television School. Hij ontwikkelde zich tot creatief producent en houdt zich dus vooral bezig met de ontwikkeling van het scenario, keuze voor regisseur en acteurs en het samenstellen van de filmploeg. Bij een première is belangrijk dat alles geregeld is voor de filmsterren, zoals hotels, kappers, make-upploeg, diners en afspraken, terwijl Hilte zich richt op de verkoop aan landen waaraan de rechten van de film nog niet verkocht zijn.
‘Ik heb indertijd voor film gekozen omdat ik tijdens interviews voor kunstacademies (Rietveld, St Joost, etc) keer op keer hetzelfde te horen kreeg als ik mijn portfolio van fotografie liet zien, nl. dat mijn foto's net stopgezette beelden van films leken. Dat, in combinatie van het zien van Pulp Fiction, maakte dat ik besloot het maken van films nader te onderzoeken en toen ik er van proefde in Londen was ik verkocht. Al snel besefte ik dat ik niet puur en alleen de creatieve kant wilde doen maar juist op het raakvlak van ondernemen en creativiteit wilde zitten dus vandaar producent en niet regisseur’.

 

 

Liv Ullmann.

 

Serie

De productie van zijn volgende films in de serie van vier is al begonnen. Hilte heeft hiervoor de Franse regisseuse Claire Denis benaderd. In een sciencefictionfilm gaat zij gestalte geven aan het thema ‘femme fatale’. De derde film wordt gemaakt door de Catalaanse filmmaakster Isabel Coixet. Zij laat het verhaal zich afspelen in de vorm van een thriller die zich ontrolt in Benidorm. Aan de plannen voor de vierde film wordt nog niet gewerkt.

Miss Julie is gefilmd in Ierland. Vanwege het Engelse taalgebruik in de film genoot dit de voorkeur van Liv Ullmann. Volgens Hilte wordt het op dit moment weer interessant om in Nederland te gaan werken. De kosten voor het maken van een filmproductie waren vanwege de belastingen in het buitenland lager dan in Nederland. Daarin is nu verandering gekomen, waardoor het in Nederland weer aantrekkelijk wordt om te filmen.

Ondanks dat digitalisering van film het mogelijk maakt dat alles via internet bekeken kan worden, heeft de bioscoop volgens Hilte toch toekomst. Voor regisseurs blijft het een erezaak om hun werk te vertonen in filmzalen en niet alleen via digitale kanalen. Het grote doek en het publiek dat een avond uitgaat betekent voor hen nog altijd meer. ‘Het ene bestaat niet zonder het andere.’