HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 1 - februari 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Festival New Meets Newer.

 

New Meets Newer ontrolt zich op 19 april 2015 in Gemeenschapshuis Acropolis, Broeder Everardusplein 1 in Megen. Dagprogramma van 11-18 uur, Collegetour van 19-20 uur, avondconcert van 20-20.30 uur.

 

http://ossiamusica.nl/

Reserveringen: femke.acropolis@gmail.com 

 

©Brabant Cultureel – februari 2015

Megen brengt uniek festival nieuwe muziek

 

New Meets Newer is een festival van eigentijdse klassieke muziek. Een gedurfd initiatief dat op 19 april 2015 plaats heeft in het middeleeuwse stadje Megen, bij Oss aan de Maas. Een schurender contrast is nauwelijks denkbaar.

 

door Rinus van der Heijden

 

In een oksel van de Maas en zich koesterend tussen de rivierdijken ligt het middeleeuwse stadje Megen. Het verwierf stadsrechten in 1357 en wordt ‘beheerst’ door het onderkomen van Zusters Clarissen – het oudste dat in Nederland ononderbroken bewoond bleef – en het voormalige klooster van de Minderbroeders-Franciscanen. Deze schitterende plek laaft zich in deze nieuwe tijd nog altijd aan de smalle, met kinderkoppen bedekte straatjes die het begrip tijd ontdoen van zijn betekenis. Megen, een van de vier stadjes van het voormalige graafschap met diezelfde naam, sluimert en beweegt slechts met de golfslag van de Maas.

Maar binnenkort komt daar verandering in. Want op 19 april 2015 is gemeenschapshuis Acropolis in Megen voor de tweede keer het kloppend hart van New Meets Newer, een festival van moderne klassieke muziek, gelardeerd met andere kunstdisciplines zoals beeldende kunst, improvisatieballet, poëzie, demonstraties instrumentenbouw en kinderkunst. Waarmee kunstvormen van nu een figuurlijke bom leggen onder zeseneenhalve eeuw oud stof.

 

 

Organisator Paul Gelsing en pr-medewerkster Marij van der Leest voor de toneelzaal van Acroplis in Megen. foto Gemma van der Heyden

 

 

Uitbreiden

Initiatiefnemer van het festival is de musicus Paul Gelsing uit Oss. Vorig jaar organiseerde hij New Meets Newer voor de eerste maal, dit jaar breidt hij de programmering iets verder uit. Gelsing steekt er zijn nek zo ver mee uit als mogelijk is: eigentijdse gecomponeerde muziek kent in Nederland nauwelijks speelplekken meer. Slechts grote podia wagen zich nog wel eens aan een uitvoering, maar wie zoekt voor moderne klassieke muziek zijn heil in een zestienhonderd inwoners tellend Brabants stadje?

Paul Gelsing dus. Hij heeft gekozen voor een formule, die in Nederland uniek mag worden genoemd. Hij wil immers publiek dichtbij musici brengen die moderne muziek beoefenen, in plaats van mensen muziek laten consumeren. ‘We willen hameren op de combinatie publiek-musici-modern klassiek-andere kunstvormen,’ zegt hij. ‘Vorig jaar hebben we, afgemeten aan het enthousiasme, gezien dat dit concept echt werkt. Alles op het festival is openbaar. We richten ons op bezoekers uit de regio Den Bosch-Nijmegen. Met dit jaar als centrale club Ensemble 88, een Limburgs orkest met musici uit de Euregio, proberen we er ook Limburg, Vlaanderen en Duitsland bij te betrekken.’

Paul Pankert, leider van Ensemble 88, is dit jaar artist-in-residence bij New Meets Newer. Vorig jaar was Gelsing dat zelf. Pankert verzorgt op de festivaldag, voorafgaand aan het avond(slot)concert een zogeheten Collegetour. Hij vertelt dan over zijn aanpak van en visie op eigentijdse muziek. Waarbij hij zeker zal benadrukken dat New Meets Newer muziek brengt die is gecomponeerd na 1950.

‘De missie van het festival is deze moderne muziek onder de aandacht van het publiek te brengen,’ zegt Gelsing. ‘Om te laten horen dat er meer is dan Mozart. Ik hecht erg aan deze formule. We zitten daarbij wel enigszins met de opzet van het festival in de maag. New Meets Newer is geen plaatselijk evenement. Daarvoor is Megen te klein. Anderzijds organiseren wij dit niet beroepsmatig. Daardoor zijn we niet in staat het financieel groot aan te pakken.’

 

 

Blokfluitkwartet Scarabee in de toneelzaal van gemeenschapshuis Akropolis in Megen tijdens het eerste festival in 2014. foto New Meets Newer

 

 

Begroting

‘De vraag hoe het evenement te positioneren levert spanning op. We begrootten een bedrag van 15.000 euro. Financiering daarvan moet voornamelijk uit fondsen komen. Dit jaar hebben we daarover nog meer getobd dan vorig jaar. Dat komt ook doordat wij ons niet specifiek op één discipline richten, bijvoorbeeld door een vioolfestival te organiseren. Fondsen willen dat het liefst. Daardoor hebben we van alles en tegelijkertijd niks. De financiering voor dit jaar is nog steeds niet rond. We hebben nu subsidie van de gemeente Oss en van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Vorig jaar kregen we het net financieel rond, dit jaar waarschijnlijk niet. Dat betekent dat er eigen geld bij moet.’

Het organiserend comité bestaat behalve uit Paul Gelsing uit Marij van der Leest van organisatiebureau De Verrijking, Mirjam van den Brink die voor de pr zorg draagt en Sjaak Thomassen. Peter van Aar tekent voor de presentatie van de dag. Drijvende kracht achter het festival is Stichting Ossica Musica, waarachter Gelsing schuilgaat. Deze stichting kent dezelfde doelstelling als New Meets Newer: het promoten van eigentijdse klassieke muziek.

Het mag duidelijk zijn dat idealisme hoogtij viert bij New Meets Newer. Amateurs verlenen belangeloos medewerking, profs worden voor een klein deel betaald. ‘Zij komen hun ding doen, maar dat niet alleen,’ zegt Paul Gelsing. ‘We hebben hen gevraagd of ze ook in andere hoedanigheden willen meedoen. En dat doen ze,’ lacht hij. ‘Daardoor zijn zij de hele festivaldag in Megen aanwezig.’

Om New Meets Newer van tevoren bekendheid te geven, worden er drie zogeheten sneak previews georganiseerd. Op 5 en 26 maart en op 16 april opent gemeenschapshuis Acrolopis om 20 uur de deuren voor de concerten die dan worden gegeven.

 

 

Paul Gelsing en Marij van der Leest in de toneelzaal. foto Gemma van der Heyden

 

 

Banjobouwer

De dag zelf, 19 april, telt nogal verschillende initiatieven: kunstenaarscollectief Plaka bijvoorbeeld dat banjobouwer Henk Zwaans uitnodigt; een project met Balletschool Dimphy uit Oss dat gaat werken binnen de driehoeksverhouding viool, piano, poëzie; een workshop met een stemcoach; dichter en beeldhouwer Geert de Haan die ‘wat komt doen met gedichten’ en een workshop voor componisten die gaan werken met een Nederlands/Vlaams volkslied.

En of dit allemaal nog niet genoeg is: burgemeester Wobine Buijs van Oss treedt aan met haar saxofoon.