Piet Schellekens - alledaagse wonderen

Weerborstels

 Op de foto’s hierboven ziet u de afbeeldingen van een koe en een mens. Wat hierbij de aandacht trekt is de spiraalvormige haarinplant, de weerborstels. Ze bevinden zich hier netjes in het midden van het hoofd, maar kunnen ook op allerlei minder welgevallige plekken groeien. Een weerborstel gaat niet met de richting mee van de overige haren, staat soms recht omhoog en draait zich vaak in een spiraal. In het engels heet zoiets een cowlick, een tot de verbeelding sprekende naam omdat je dit verschijnsel nogal eens ziet bij koeien op het voorhoofd. Mensen hebben zo’n spiraalvormige inplant van haren, meestal op het achterhoofd. Een enkele keer ook wel tussen de wenkbrauwen, of zomaar willekeurig ergens op het hoofd of lichaam wat dan als storend kan worden ervaren.
Misschien dat daar de haren wellicht ooit zijn begonnen met groeien, vanuit een punt draaiend en zich zo verder uitbreidend over het schedeldak.

    Een spiraal is eigenlijk een werveling, een woord dat afgeleid is van wervel en werven, wat etymologisch betekent: draaien, wenden, rondgaan. In dit geval dus een wervel op het hoofd. Wat mij intrigeert is dat er vanaf het hoofd tot aan het staartbeen een serie wervels loopt die wij ruggenwervels noemen. Bij het woord ‘ruggenwervel’ denken we al helemaal niet meer aan de oorspronkelijke betekenis van een werveling. Maar het mooie van taal is wel dat er vaak eeuwenoude informatie in besloten ligt. Het deed me in ieder geval denken aan sommige Oosterse filosofieën waar men er tot op heden van uitgaat dat door de wervelkolom levensenergie wervelt: kosmische energie van boven naar beneden en aardse energie van beneden naar boven. Deze levensstromen ontmoeten elkaar in het midden, in het hart, waar ze zich met elkaar vermengen. Dit idee in ogenschouw nemend kan ik me voorstellen dat een weerborstel een fysieke uitdrukking zou kunnen zijn van zo’n energetische werveling. Het heeft iets speels, misschien ook wel iets opstandigs of tegendraads wat het saaie, gladde en strakke patroon doorbreekt.