CuBra
Inhoud Dierenpark
Inhoud Speciale Bijdragen
Home
CuBra rubriek van Nicole van Dijk

U kunt bijdragen

Klik hier om een e-mail te verzenden 

De ingang in Tilburg aan de Bredaseweg

De ingang aan de Bredaseweg toen het park nog Burgers Dierenpark heette

 

 

Introductie

Het is bijna 35 jaar geleden dat de poorten van het Tilburgs Natuur Dierenpark aan de Bredase weg voorgoed gesloten werden. 41 Jaar lang, van 1932 tot 1973, is het dierenpark aan de Bredase weg een onderkomen voor veel dieren geweest en hebben vele bezoekers er een onvergetelijke dag gehad. 

Het dierenpark is opgezet door Johannes Burgers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Tilburgse park een (iets kleiner) evenbeeld van zijn park in Arnhem was. Het park heeft hij als huwelijkscadeau aan zijn dochter en schoonzoon gegeven (na huwelijk mijnheer en mevrouw van Glabbeek). 

Zij hebben het park geleid tot 1946. In dat jaar is het park verkocht aan de firma C. Van Dijk (import- en exportbedrijf van exotische dieren).

De firma van Dijk en Burgers Dierenpark waren geen vreemden voor elkaar. Al jarenlang werkten zij samen. De vele dieren die de firma van Dijk verhandelde hadden in Tilburg een onderkomen nodig en Burgers Dierenpark kon dat geven. Het voordeel voor Burgers was dat het park, met de extra dieren van de firma van Dijk & zonen, nog interessanter werd voor de bezoekers. De samenwerking was voordelig voor beide kanten.

De jaren vlak voor en tijdens de oorlog waren voor het Burgers Dierenpark in Tilburg erg zwaar. Toen de familie van Glabbeek-Burgers besloot het park te verkopen was het, gezien de jarenlange samenwerking, logisch om het als eerste aan de firma van Dijk te koop aan te bieden. Van Dijk wilde het graag kopen. De naam veranderde van Burgers dierenpark in Tilburgs Natuur Dierenpark.

Tot 1973 heeft de firma het park onder haar hoede gehad. De verkoop van het park in dat jaar betekende ook het einde van het park.