CuBra
Inhoud Dierenpark
Inhoud Speciale Bijdragen
Home
CuBra rubriek van Nicole van Dijk

U kunt bijdragen

Klik hier om een e-mail te verzenden 

 

2

 

Plattegronden

 

1.

Het Dierenpark is niet altijd hetzelfde van vorm gebleven. Het grootste deel van haar bestaan is het park  een lange strook van circa 10 hectare geweest. De entree lag aan de Bredaseweg (1) en het park liep
helemaal door tot aan het spoor (3).

De kaart zoals hiernaast is te zien, is een afbeelding uit een oud informatieboekje,  uitgegeven door de firma van Dijk in 1950. Ter oriŽntatie, 2 op de kaart is het restaurant.

 

Vraag:

Hebt u nog een oude plattegrond van het dierenpark?

 

2.

In het begin van de jaren '60 veranderde de vorm van het park. De gemeente Tilburg wilde het achterste deel van het park gebruiken om een weg aan te leggen om de oprukkende woonwijken te ontsluiten voor verkeer. Na dreigende sluiting en vele onderhandelingen vond een ruil plaatst. De firma van Dijk verkocht het achterste deel van het park aan de gemeente en kreeg in ruil daarvoor een strook grond die voorheen bij het sterrenbos hoorde. De oppervlakte van het park bleef ongeveer gelijk, zoín 10 hectare. Maar ingrijpende veranderingen moesten plaatsvinden om alle dieren opnieuw te huisvesten.

 

Vraag:

Hebt u nog herinneringen aan deze verbouwing van het park?

 

3.

Deze plattegrond stamt uit 1973. Het park was verkocht aan de Hogeschool (KUB/UvT) van wie ook deze kaart afkomstig is. Dit is de enige plattegrond die tot nu toe boven water is gekomen van het park na 1963.

  1. Ingang aan de Bredaseweg

  2. Restaurant

Vraag:

Heeft u nog een plattegrond van het park na 1963? Laat het ons weten, het zou een grote aanvulling zijn!