Joep Eijkens

Duivelse klanken in het patronaat

 

 

 

Mijn eerste lagereschooltijd bracht ik door op de al lang verdwenen Andreasschool van de fraters van Tilburg. Ze lag op een steenworp afstand van het patronaatsgebouw achter de Heuvelse kerk dat er nog steeds staat – tegenover poppodium 013 – en dat nu een horecafunctie heeft onder de naam Dudok. Gebouwd in 1924 was het patronaat genoemd naar St. Jozef, de patroonheilige van de parochie – trouwens ook die van mij, ik ben er geboren en gedoopt. Ik moest daar afgelopen weekeinde aan denken tijdens de december-editie van Incubate, het Tilburgse, internationaal befaamde festival voor 'cutting edge culture'.

Het programma was weer behoorlijk divers. Zo kon je onder leiding van kunstenaar Olaf Holzapfel meewerken aan het maken van een tientallen meters lang vuistdik touw uit stro in de Koepelhal, twee intrigerende films zien van Nikias Chryssos in Cinecitta en tal van bands zien en horen (!) optreden. Vooral dat laatste want muziek is vanouds de hoofdmoot van het festival, ik heb daar in deze fotorubriek vaker over geschreven.

Ditmaal had het Tilburgse rockcafé Little Devil voor een speciaal programma gezorgd in Dudok. De namen van de vijf daar optredende groepen gaven min of meer al aan dat black metal en death metal de toon aan zouden geven. Zo waren daar From Hell en Possessed uit de VS en mochten de Oostenrijkse duivels van Belphegor zondagavond rond elven de hellepoort sluiten. Vooral bij dat laatste optreden dwaalden mijn gedachten af en toe af naar mijn voorvaderen die dit patronaat gebouwd hadden om er allerlei activiteiten te organiseren voor de geestelijke en culturele ontwikkeling van de katholieke oudere jeugd. Goed, dit soort muziek speelt denk ik meestal onschuldig met de satanistische folklore, maar sommige mensen in het publiek keken toch heel serieus naar de bandleider en staken naar zijn voorbeeld hun arm hoog in de lucht...