Dutch BalkanBlues Contest

Joep Eijkens

 

 

 

 

De dag voordat het 15e International Gipsy Festival losbarstte in de schitterende tuin van Interpolis, vond aldaar de Dutch BalkanBlues Contest plaats. Acht Nederlandse bands die hun inspiratie vinden in gipsymuziek uit de Balkan deden aan de wedstrijd mee.

Sommige groepen droegen Nederlandse namen, zoals 'Over de Balk' en 'Waarschuwing voor de Scheepvaart', anderen bleven wat dat betreft dichter bij de bron. En het was een groep in die laatste categorie, Amariszi, die de hoofdprijs won: zij mogen tijdens de volgende editie van het Gipsy Festival in 2012 een concert geven met een sinti-/roma-musicus naar keuze.

Amariszi hoorde drie jaar geleden al tot de verrassingen van Festival Mundial - een 'aanwinst voor de polderbalkanbeat', schreef het Brabants Dagblad - en stal ook nu de harten van het publiek en de jury. Niet op de laatste plaats dankzij een aansprekende zangeres met een sterke stem, luisterend naar de haast profetisch gekozen naam Merel Simons. (Dat ze het publiek ook nog eens op slivovitsj trakteerde was mooi meegenomen).

De uitslag werd bekend gemaakt tijdens een pauze in het optreden van Marius Preda's Unknown Allstars. Los van de wedstrijd was er vanzelfsprekend nog veel meer te beleven, zeker ook voor de vele fotografen. (Het worden er met het jaar meer, lijkt wel.) En ditmaal hadden 'we' niet zoveel te klagen over regen en aangeslagen lenzen. Al was het de volgende dag op het 'gewone' festival nog mooier weer. Maar daarover een volgende keer.