Joep Eijkens

Op berenjacht in Tilburg

 

 

 

 

Het moet begonnen zijn in AustraliŽ en waaide dit voorjaar over naar Nederland: mensen zetten thuis een of andere speelgoedbeer achter het raam en kinderen uit de buurt gaan op berenjacht. Zo'n beetje onder het motto: hoe meer beren onderweg gezien, hoe groter de vreugd. Het spelletje schijnt gebaseerd te zijn op het bekende prentenboek 'We gaan op berenjacht' van Helen Oxenbury en Michael Rosen. (In het boek komen een vader en zijn kinderen overigens oog in oog te staan met een echte beer...)

Ook in Midden-Brabant is het een rage, niet op de laatste plaats in Tilburg. Je moet wel blind zijn als je niet overal, in sommige straten bijna bij ieder huis, beren en beertjes op ziet duiken achter kleine en grote ramen. Beren en beertjes in vele soorten en maten. Nooit geweten dat er zoveel verschillende speelgoedberen bestonden. Sommige mensen hebben zelfs een complete berenfamilie achter het raam staan. Voor kinderen die op berenjacht gaan schijnt het een aardig tijdverdrijf te zijn in deze tijden van corona.

Hierbij een kleine greep uit de tientallen beren die ik zelf vlot en met het grootste gemak kon schieten in een paar Tilburgse straten.