Groeten uit Berlijn

Joep Eijkens

 

 

 

 

Ik was er al lang niet meer geweest. En na een dag al wist ik het zeker: als ik mocht kiezen tussen Berlijn of Parijs werd het zonder meer Berlijn. Die ruimte, die uitgestrektheid, het gevoel: er valt hier nog zoveel te ontdekken. Ook de directe omgeving is aantrekkelijk: van de keizerlijke parken in Potsdam tot de kale vlaktes van het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Maar het liefst loop ik gewoon kilometers lang door drukke straten en over grote pleinen, bijvoorbeeld van Kurfürstendamm tot Alexanderplatz.

Berlijn is jonger dan Parijs, de meeste voorbijgangers lijken vrolijker gestemd, optimistischer. Natuurlijk zie je ook armoede, mensen die doelgericht naar een afvalbak lopen, er routineus een arm insteken om direct daarna hun weg te vervolgen. Maar in Parijs zie ik meer bedelaars.

Berlijn krijgt een nieuwe burgemeester. De plaatselijke krant vroeg haar lezers wat ze van de nieuwkomer verwachtten. Verschillende mensen spraken de hoop uit dat hij of zij ervoor zou zorgen dat 'de stad betaalbaar zou blijven'.

Voorlopig zal er op dat punt niet zoveel veranderen, schat ik in. Maar wie nog nooit in Berlijn geweest is, doet er goed aan niet te lang te wachten. Trouwens, de volgende keer dat ik er heen ga, zal ook geen tien jaar duren. Komend voorjaar lijkt me wel wat.