Al die Boeddha's in de polder

Joep Eijkens

 

 

 

 

Wanneer het begonnen is, zou ik niet kunnen zeggen. Maar op zeker moment - drie, vier jaar geleden? - zag ik steeds meer Boeddha's verschijnen. Voor de ramen van rijtjeshuizen, in tuinen, op rommelmarkten, in boekhandels, tuincentra, ja, zelfs op de kermis. En toen ik eenmaal begonnen was ze te fotograferen, bleken er nog meer te zijn dan me al opgevallen was.

Vanwaar die populariteit van 'Boeddha in de polder'? Ik zag een boek met die titel in een antiquariaat liggen maar heb het niet gelezen. Vooralsnog houd ik het op de rust die zo'n kop uitstraalt. En mensen van goede wil kunnen wel wat rust gebruiken in deze barre tijden. Maar ik denk dat de meesten zo'n beeld ook gewoon mooi vinden.

Heeft Boeddha Jezus verdrongen? Nee, zo simpel ligt het niet. Het heeft niks met geloof te maken om een Boeddha naast een Kruikenzeiker te zetten of op de plek waar vroeger een kabouter stond.

Wat zouden trouwens Boeddhisten denken van al die Boeddha's in de polder?

PS Ben inmiddels ook begonnen Maria-tegels te fotograferen in mijn geboortestad. Dat gaat in één moeite door. Het zijn er meer dan ik gedacht had.