Joep Eijkens

 

Tussen boeken en cowboys in de Brabanthallen

 

 

 

Elk jaar, in het laatste weekend van januari, vinden er in de Bossche Brabanthallen twee evenementen plaats die elk een geheel eigen publiek trekken. Aan de ene kant heb je de boekenbeurs van de Vincentiusvereniging in 's Hertogenbosch. Voor boekenliefhebbers een Walhalla omdat er duizenden tweedehandsboeken te koop zijn voor een habbekrats én omdat de kans op mooie vondsten zeker niet denkbeeldig is. Goed, sommige boeken zijn behoorlijk aan de prijs, maar je weet dat het voor een goed doel is, dus wee degene die zeurt. Ditmaal, de 46e editie alweer, ging de opbrengst naar de Amara Foundation, een opvanghuis van (ouderloze) kinderen in Kisumu, Kenia.

Een paar hallen verderop heerste een totaal andere sfeer. Hier vond de Western Experience plaats, voor de 25ste keer, dus een jubileumeditie. Het evenement staat bekend als 'het grootste allround Country & Western festival van Europa' en er komen heel wat mensen op af uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië en verderweg. Denk bij de woorden 'Country & Western' niet alleen aan live muziek en linedance – hoe belangrijk die onderdelen ook zijn – maar ook aan spectaculaire paardenshows, prachtige oldtimers en kraampjes waar van alles te koop is, van enorme watusirundhoorns en Indianentooien tot lange zwarte leren jassen en de Amerikaanse vlag. Maar je kon er bijvoorbeeld ook leren om met een lasso een nepkoe te vangen en je na laten tekenen op een vel papier met in vette letters de voorgedrukte tekst WANTED.

Ook ditmaal vond ik het aardig om na afloop van de boekenmarkt weer even dat merkwaardige contrast te ervaren en die andere wereld in te stappen, de wereld van brave huisvaders die dromend van het Wilde Westen een weekendje cowboy zijn en van vrouwen die maar al te graag meedoen, zeker als de kinderen het huis uit zijn.