Joep Eijkens

Bosch Parade beleeft negende editie (1)

 

 

Sinds 2010 viert ’s Hertogenbosch om de twee jaar Bosch Parade. Zo heet de optocht over het water van de Dommel (oorspronkelijk de Binnendieze) waar allerlei wonderlijke vaartuigen aan meedoen. De makers daarvan – kunstenaars uit binnen- en buitenland - laten zich steeds inspireren door het werk van hun wereldberoemde voorganger Jeroen Bosch.

Van16 tot en met 19 juni vond de negende editie plaats van wat de organisatoren omschrijven als ‘een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water’. De tienduizenden toeschouwers langs de kant konden ditmaal genieten van zulke watermonsters als Ogopogo, Angler Maiden en de Legendarische Lekkerbek en van tableaux vivants en af en toe muziek.

Verleiding’ mocht dan wel het thema zijn van deze editie, de parade leek toch eerder in het teken te staan van de diverse rampen en crisissen die de mensheid bedreigen. Typerend was wat dat betreft de macaber klinkende, steeds weer terugkerende zware klap van de drijvende Hamer van Atelier Van Lieshout die als het ware de optocht opende.

Eindpunt van de nabij Essent vertrokken  waterparade was de Bossche Citadel waar voor de eerste keer een Tuin der Lusten was ingericht – onder meer met de Rat en Welness Skull en andere beelden van Joep van Lieshout - en waar later op de avond na de terugkeer van het laatste vaartuig het zogeheten Slotritueel plaats vond.