Op pad met Ria van Dijk, de Tilburgse schietvrouw

Joep Eijkens

 

 

 

 

Dingen kunnen raar lopen. Als Tilburgs meisje van zestien jaar schiet je in 1936 je eerste foto in een schietsalon op de kermis. En op je 90ste schiet je anno 2010 nog steeds en sta je in kranten en op websites uit heel de wereld.

Want zo is het met Ria van Dijk gegaan. In telegramstijl: eerst werden haar kermisschietfoto’s tentoongesteld in Tilburg, toen kwamen ze in een mooi boek te staan, vervolgens werden diezelfde foto’s aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en afgelopen zomer vormden ze een spraakmakend onderdeel van de tentoonstelling ‘Shoot!’ op het internationale fotofestival Les Rencontres d’Arles.

Welnu, diezelfde tentoonstelling reisde naar Duitsland en ging afgelopen donderdag van start in een oud-bedrijfscomplex van Mercedes-Benz in Braunschweig. Meer nog dan in Arles was ‘de Tilburgse schietvrouw’ de ster van de openingsavond. Zo werd zij ondermeer toegesproken door expositiesamensteller Clément Cheroux (fotografiecurator van het Parijse Centre Pompidou), had een vraaggesprek met een radioverslaggever van de NRD en keek hoofdschuddend om zoveel aandacht naar de videofilm die Gerdine Frenck van haar gemaakt had. En uiteraard moest zij ook laten zien dat ze nog steeds goed kon schieten.

Geen wonder dat ze die avond – mét een mooie schietfoto in haar tas -doodmoe terugkwam in het hotel. (Een hotel trouwens met een minder vrolijk uitzicht: alle kamers aan de voorkant keken uit op een enorme gevangenis).

Ook de volgende dag stond het een en ander op het programma, waaronder een bezoek aan het Museum für Photographie Braunschweig. Directeur Florian Ebner was het die diezelfde avond, tijdens het afscheidsdiner, ter sprake bracht dat de Shoot!-expositie mogelijk in 2012 in Londen te zien zal zijn. "En daarna misschien in Peking en Stockholm." "Peking?!", riep Ria uit. "Daar wil ik niet naar toe hoor!" En ze zette haar boodschap kracht bij door in haar beste Chinees te protesteren. Maar goed, toen had ze ook het nodige ‘spraakwater’ achter de 90-jarige kiezen.

Zaterdag vertrokken we weer naar Tilburg, na een laatste blik op de schietfoto’s in het nog verlaten tentoonstellingsgebouw…

PS Een artikel over het door KesselsKramer uitgegeven schietfotoboek van Ria van Dijk op de website www.lensculture.com had alleen afgelopen zondag al 552.978 ‘pageviews’. Een eendagsrecord in het 6-jarig bestaan, aldus webmaster Jim Casper. (‘Crashed my server due to the overload. Server is back up now’). Kennelijk was het artikel ook door andere websites overgenomen en Twitter deed de rest.