Joep Eijkens

Groeten uit Bristol

 

 

 

Bristol was voor mij altijd de naam van een zaak waar je terecht kon voor goedkope schoenen. Begin maart bezocht ik de stad waarnaar de winkelketen vernoemd is. Een kilometer of vijftien daarvandaan ligt het kustplaatsje Portishead. Daar woont een vriend die ik al ken sinds de middelbare school, Ruud ter Meulen, met zijn vrouw Hetty. Nu nog wel. En dat was ook de aanleiding voor het bezoek want na twaalf jaar Engeland keren ze terug naar Nederland. (Ruud is onlangs met emeritaat gegaan als hoogleraar medische ethiek aan de University of Bristol).

Valt er in Bristol van alles te beleven en te bekijken, de wijde omgeving is ook interessant. Zo bezochten we onder meer Sand Point en het middeleeuwse stadje Wells met z'n beroemde Anglicaanse kathedraal. Maar ook Portishead zelf, gelegen aan de monding van de Severn, beviel me goed.

Wandelend langs de waterkant hoorden we de ietwat klaaglijke maar toch ook blij makende roep van de eerste wulpen van dit jaar, dierbare voorboden van de lente. Er stonden banken met naambordjes van overleden dorpsbewoners die hier vroeger graag zaten. Maar er zat niemand. De erachter geparkeerde auto's bleken bezet door mensen die er kennelijk de voorkeur aan gaven niet uit te stappen maar te blijven zitten, schijnbaar eindeloos turend over het water van de zee...