Ook de Polen-naise trok door Tilburg

Joep Eijkens

 

 

 

De meeste mensen zullen er niet meer aan denken. Tenzij ze behoren tot de fanatieke carnavalsvierders die alweer bezig zijn met het carnaval van 2013. "Viert u zelf helemaal geen carnaval?", vroeg een jongeman in boerenkiel mij afgelopen Carnavalszondag terwijl ik stond te fotograferen in de Tilburgse binnenstad. Op mijn ontkennend antwoord reageerde hij met: "Toch mooi dat u het dan toch vast wil leggen." En nu we weer een paar weken verder zijn denk ik: 'Ja, op die manier vier ik misschien toch ook carnaval. Ik hoef me niet te verkleden om er toch als fotograaf uit te zien'.

Carnaval is voor mij - en vele andere fotografen - een mooie gelegenheid om allerlei mensen te zien, te ontmoeten en te fotograferen. Net zoals de Tilburgse kermis of een evenement als Festival Mundial. Mensen op de kermis boeien me overigens over het algemeen meer dan carnavalsvierders. Misschien vooral omdat hun gezichten beter te zien zijn. En omdat ze nooit zo overdreven gaan poseren.

Zou het trouwens ook niet kunnen dat er meer alcohol in het spel is bij Carnaval? Het lag misschien aan de temperatuur die Carnavalszondag 19 februari, maar het viel me op hoeveel mensen een heupflesje met het een en ander onder handbereik hadden. Om over de bierblikjes nog te zwijgen.