Joep Eijkens

Meer duivels dan engelen bij Tilburgs carnaval

 

 

D'n Opstoet. Zo wordt in Tilburg de grote optocht genoemd die elk jaar op carnavalszondag door de binnenstad trekt. Wat mij betreft een evenement om niet te missen. En gelukkig zat het weer ook ditmaal mee.

Traditiegetrouw werd er door groepen en enkelingen ingespeeld op de actualiteit. Zo kreeg de #MeToo-discussie een Tilburgse versie: gijok en ikok. Zkwve vonden het hoog tijd voor vrouwen in de Raad van Elf en een Carnavalsprinses was onderhand ook welkom. Merkwaardige wezens, half man, half vrouw paradeerden 'van hier tot gender'. En Peerke Donders, althans zijn beeld, had een ware metamorfose ondergaan om kritikasters de wind uit de zeilen te nemen. Dat gebeurde onder het motto 'Zot zo wl meuge?' bijna letterlijk het Tilburgse carnavalsmotto van dit jaar.

Waren er ook trends te bespeuren? Niet dat mij opgevallen is. Hoewel... ja, misschien liepen er toch meer hippies rond dan vorig jaar. En ook leken er meer duivels van de partij te zijn dan engelen die van de Heikese kerk niet meegerekend.