Joep Eijkens

'Jeugdige carnavalsoptochten' en een verzopen middag in Kruikenstad

 

 

 

 

 

Hoe het elders toegaat weet ik niet, maar in Tilburg alias Kruikenstad zijn veel mensen gewoon om met carnaval de voorgevel van hun huis feestelijk op te tuigen. Meestal wordt alleen het grote raam op de begane grond versierd, maar vaak wapperen er ook vlaggen en soms zitten er zelfs koppen of figuren tegen de muur die aan carnavalswagens doen denken, maar dan uiteraard wel een stuk kleiner.

Dat laatste brengt me op een bijzondere expositie die nog tot en met 29 maart te zien is in het Metropolitan Museum Tilburg, gevestigd aan de Stedekestraat 15, vlakbij de nieuwe moskee die daar verrezen is. Het Tilburgse kleine broertje van het beroemde Newyorkse museum houdt sinds 2018 kleine maar fijne tentoonstellingen achter vijf dubbele ramen. En ditmaal exposeert de Tilburgse beeldhouwer Niko de Wit er onder het motto 'Jeugdige Carnavalsoptochten' voor de eerste keer zijn opmerkelijke jeugdwerk. Dat werk varieert van prachtige miniatuurdansmariekes tot schaalmodellen van de diverse carnavalswagens die hij vanaf zijn 15e al ontwierp voor optochten in zijn geboortestad Bergen op Zoom. De Wit die dit jaar zijn gouden kunstenaarsjubileum viert met maar liefst vier tentoonstellingen ontwierp ook enkele wagens die in de Tilburgse Opstoet hebben meegereden.

Die optocht ging overigens vanwege het slechte weer dit jaar niet door op zondag. En ook carnavalsmaandag was behoorlijk nat om het zacht uit te drukken. Met name studenten en middelbare scholieren brachten nog leven in de brouwerij en op de Heuvel deden muzikanten ook hun best voor het publiek dat kon schuilen onder een reusachtige paraplu. Maar veel carnavalsvierders zochten de warmte van kroegen op als ze al niet eerder naar huis gingen...