Joep Eijkens

Circus en theater in de Tilburgse binnenstad

 

 

 

 

Sinds de verhuizing van Liempde naar Tilburg in 2018 wordt Festival Circolo beurtelings buiten en binnen de binnenstad gehouden. Vorig jaar waren de tenten letterlijk opgeslagen in het Leijpark, ditmaal – van 16 tot en met 20 oktober – vonden de voorstellingen plaats in De Nieuwe Vorst, Factorium, de Schouwburg en de Concertzaal. Met uitzondering dan van de zogeheten Circus Cityhack – als we de korte demonstraties van Urban Circus op het voorplein van Factorium even buiten beschouwing laten.

De Circus Cityhack, uitgevoerd door 2ejaars circusstudenten van de in Tilburg gevestigde Fontys Academy for Circus and Performance Art, wordt ook wel expeditie genoemd. Ging het publiek vorig jaar op een theatrale ontdekkingsreis door het Leijpark, deze keer werd het winkelgebied van de Tilburgse binnenstad 'gehackt'.

Na een muzikaal intro bij De Nieuwe Vorst trokken de jonge circusartiesten-in-spe, gewapend met winkeltassen, als een wervelwind door de Willem II-straat en de Heuvelstraat, nu eens tegen de gevels opklimmend, dan weer vervaarlijk vallend, elkaar vastgrijpend, aan straatmeubilair hangend, vliegensvlug de soms verbaasd, soms geamuseerd opkijkende winkelende mensen ontwijkend om even tot rust te komen in de Frederikstraat. Maar niet voor lang, want verder ging het, naar het Pieter Vreedeplein waar de groep na een korte omkleedpartij uiteenviel in duo's die leken te communiceren in een vreemde gebarentaal. Pakweg vijf minuten later begon het toch weer op circus te lijken toen diverse mensen op de schouders werden genomen, één van de meisjes zelfs driehoog.

En weer brak het gezelschap op en rende iedereen een stukje verderop een poortje in waarachter een soort steeg bleek te liggen waaruit opwindende muziek weerklonk. En daar, ja daar werden in een stevig tempo diverse circusacts opgevoerd met een aanstekelijk enthousiasme en een levenslust die het hart verwarmde. De expeditie eindigde weer bij De Nieuwe Vorst waar wat leek op een weemoedig afscheidslied ten gehore werd gebracht, begeleid door een mooi orkestje.

PS Ik selecteerde 37 foto's waarvan hier het eerste deel getoond wordt. De foto's werden gemaakt tijdens drie Cityhacks.