Joep Eijkens

Maak Tilburg weer beter! Houd 1,5 meter

 

 

 

 

Ook bij caf Meesters in de Tilburgse binnenstad ligt het terras er al tijden verlaten bij. Aan een boom die midden tussen de lege tafels en stoelen staat, hangt een bord met een tekst die aldus begint: 'Lieve gast. Als alles meezit mogen we weer open vanaf 1 juni'. En dan volgt de vraag: 'Wat heb je het meest gemist?' De antwoorden hangen in de boom: op diverse roze harten hebben klanten hun reacties genoteerd. Vooral het 'samen een wijntje drinken' wordt node gemist.

Een stukje verderop begint de Heuvelstraat met de dag drukker te worden. De heerlijke rust van pakweg twee maanden terug is voorgoed voorbij. Maar ook in de natuur aan de rand van de stad lijkt het drukker dan vorig jaar rond deze tijd. Er wordt gefietst, gewandeld, gepicknickt, gedronken, geslapen, bemind, gezonnebaad en genoten van alles wat groeit en bloeit in afwachting van betere tijden.

Gelukkig zij die niet door het virus getroffen zijn. Vooralsnog. Je ziet nauwelijks mensen met mondkapjes lopen. Wel is er minstens n modezaak waar alle etalagepoppen van mondkapjes zijn voorzien. 'ALLES MOET WEG' staat er bij. Sommige winkels zijn al sinds eind maart dicht. Tijdelijk?

In de Hasseltse kapel is het stil in de Meimaand, maand van Maria. Bij de ingang staat een bord met verzoeken en aanwijzingen. Zo mogen er niet meer dan acht mensen tegelijk in de kapel zijn en wordt men verzocht om eerst de handen te ontsmetten. Twee echtparen zitten op ruime afstand van elkaar, het hoofd gericht naar Maria en het Kindje Jezus. In het bezoekersboek vind je geen directe verwijzing naar corona. De zin 'Hopelijk gaat alles goed komen' is waarschijnlijk van vr de crisis.

Opvallend trouwens dat sommige mensen voor hun raam of aan de gevel teksten hebben aangebracht waarin ze hun medemensen moed inspreken of aanmanen zich aan de regels te houden. Zo hebben de immer positief ingestelde Chris en Inez Tuerlings voor hun raam een bordje hangen met de tekst 'Tilburg houd moed!'. En in de Gasthuisring is er de oproep 'Maak Tilburg weer beter! Houd 1,5 meter'. Een boodschap van 'CHR' waarachter wellicht de Tilburgse Stapschrijver Chris van de Ven schuilgaat. STAY the fuck HOME ! ' op het raam van een ander huis klinkt een stuk onvriendelijker al is het waarschijnlijk even goed bedoeld.