Joep Eijkens

Corso Zundert 2022 - terugblik op de 80ste editie

 

 

In 2020 ging Corso Zundert niet door vanwege corona. Vorig jaar bleef het evenement beperkt tot een tentoonstelling van de met miljoenen dahlia’s versierde wagens. Maar op 4 september kon het grootste bloemencorso ter wereld gelukkig wčl zijn ronde doen in het West-Brabantse dorp.

Het ging om de 80ste editie. Niet minder dan 1800 voornamelijk jonge vrijwilligers maakten het grandioze volksfeest mogelijk, van bouwers tot muzikanten en van figuranten tot duwers van de gigantische wagens.

Corso Zundert is niet alleen een kijkfeest maar ook een wedstrijd tussen de twintig deelnemende buurtschappen. Deze keer ging buurtschap Klein-Zundertse Heikant aan de haal met zowel de eerste juryprijs als de eerste publieksprijs. En wel met hun creatie Freeland Festival. Buurtschap Helpt Elkander won de tweede juryprijs met Groeimodel, ook goed voor de derde publieksprijs. De derde juryprijs was voor Holifant van buurtschap Klein Zundert en de tweede publieksprijs voor buurtschap Schijf met Paradijsvogels.

Traditiegetrouw mocht de winnaar van het corso zich direct na de bekendmaking overgeven aan de zogeheten Zundertse Jubel (zeg maar: uitbarsting in vreugde, inclusief tranen en omhelzingen). Er ging overigens een soort mini-jubel aan vooraf bij de winnaars van de tweede prijs – niet zo vreemd, want het scheelde slechts twee punten…