Joep Eijkens

Corso Zundert, een schitterend volksfeest

 

 

Het woord 'bloemencorso' associeerde ik vroeger altijd met saaie optochten, de Keukenhof en de veilinghallen van Aalsmeer. Dat het Corso in Zundert andere koek was, wist ik op een gegeven moment ook wel. Maar ik had het nog nooit met eigen ogen gezien. Tot afgelopen zondag 2 september.

Ongelooflijk hoe honderden vrijwilligers met dahlia's als basismateriaal zulke schitterende, kleurrijke, knap bedachte, fantastisch ontworpen, vaak 9 meter hoge en 20 meter lange wagens kunnen bouwen die ook nog eens uitsluitend door mensenkracht voortbewogen worden.

Het West-Brabantse Zundert telt 20 buurtschappen en elke buurtschap heeft z'n eigen dahliaveld en bouwt z'n eigen wagen. Een kwart een half miljoen dahlia's in diverse soorten en kleuren gaan er in een wagen. Worden de zomermaanden gebruikt om de wagens te bouwen, het zogeheten 'tikken' (bevestigen) van de bloemen geschiedt begrijpelijkerwijs pas een een paar dagen voor de corso begint.

De oorsprong van dit ware volksfeest waar jong en oud vaak hele families aan meedoen, gaat terug naar 1936 toen het eerste bloemencorso gehouden werd ter ere van de 56ste verjaardag van koningin Wilhelmina. Sinds 1938 vindt het altijd plaats op de eerste zondag van september; (wordt vervolgd).