Joep Eijkens

Corso Zundert een schitterend volksfeest (2)

 

 

Een belangrijk onderdeel van het corso in Zundert is de wedstrijd. Een vakjury bepaalt welke buurtschap de mooiste wagen heeft gemaakt maar ook het publiek mag jureren. Ik had tevoren gelezen dat de optocht twee keer door het dorp trekt. Bij de tweede 'doorkomst' worden de uitslagen van de wedstrijd bekend gemaakt op de eerste plaats welke buurtschap het corso wint en aan de haal mag gaan met de wisselbokaal. 'Wanneer de winnende wagen mag stoppen, vliegen de bouwers met tranen in hun ogen, vol blijdschap elkaar in de armen', las ik in het programmaboekje. 'Het is de Zundertse jubel, het mooiste wat een corsobouwer kan overkomen'.

Nou, dat is bepaald geen overdreven bewering, zo heb ik zelf ervaren. Want toen Iguana in(ter)action drie schitterende, reusachtige en verbazingwekkend echt bewegende leguanen - verzocht werd om voor de eretribune halt te houden, konden de mannen en vrouwen van buurtschap 't Stuk hun geluk niet op, maakten letterlijk vreugdesprongen, omhelsden en kusten elkaar en zouden ter plaatse aan een groot feest zijn begonnen als de stoet niet verder had moeten gaan.

Pestdokter, een creatie van buurtschap Klein Zundert, eindigde op de tweede plaats en kreeg tevens de 2e Publieksprijs. Out of Space van buurtschap Tiggelaar een grappig gebracht 'Amerikaans sprookje' met onder anderen drie astronauten en hun gigantische raket in de hoofdrol werd derde. De 1e Publieksprijs ging naar buurtschap Wernhout met 'We hangen de clown uit', de enige wagen die wat carnavalesk aandeed naar mijn idee. Buurtschap Schijf, vorig jaar winnaar van het Corso, moest ditmaal met hun prachtige Last Yeti genoegen nemen met de 3e Publieksprijs.

Tenslotte mogen niet onvermeld blijven de diverse muziekcorpsen en Zundertse meisjes die met hun muziek en dans het volksfeest compleet maakten. Wat de corpsen betreft varieerde dat van de Hertfordshire Showband uit het Verenigd Koninkrijk tot marchingband Exempel uit Empel.